Thursday, December 25, 2008

Jalan Berpimpin Tangan

Bersiar-siar dalam kompleks membeli-belah One Utama bersama-sama keluarga. Banyak juga hiasan pokok krismas di siar kaki dan di kiosk-kiosk.

Anak-anak aku keseronokan berkejaran ke sana ke mari di celah orang-orang ramai. Tadi dah cemas sekali, bila Tuahdanish yang 3 tahun tu main sembunyi-sembunyi. Budak-budak ni kalau tak dipimpin tangan entah ke mana-manalah nanti.

Mak aku jalannya perlahan sebab tak berapa sihat sehari dua ni, bawak dia jalan-jalan ambik angin. Adik aku sedang bercuti lagi, 'ketuk' dia belanja kami makan. Kami makan di Johnny's Restaurant, kailan dia sedap gila babi nak mampos.

Semasa nak menaiki eskelator, anak sulung aku si Aqilah kelihatan berlari meluru ke arah selonggok permainan, entah apa dibelek-beleknya. Aku panggil anak aku tu sebab kami nak naik eskelator.

Aku pun jerit, "Kakakkk..!"

Tapi budak tu buat-buat pekak, buat dekk je. Tiba-tiba ada seorang perempuan dah tarik tangan dia...

"KAKAKKKKKKKKKK.."

Terus terdengar suara awek aku dari belakang, "Apa abang terjerit-jerit ni? Yang abang pegang tu kan tangan kakak".

Oh ya! Aku tengok Aqilah, dia terpinga-pinga merenung ayahnya.

Mak aku cakap, "Oo alah... budak tu pakai baju sama macam anak kau."

"Abang nak ke mana pulak tu?, awek aku separuh menjerit.

"Kejap.. kejap... nak tengok robot Transformers".

Sunday, December 14, 2008

Laporan Maskara Balak Malaya



Malam tadi aku meluangkan masa ke majlis Maskara Balak Malaya anjuran Sendiket Soljah. Majlis Maskara memang 'hot' dengan persembahan-persembahan, dengan makanan yang disajikan dan keramahan kawan-kawan.



Selesai Maskara, 14 orang dikalangan kami bermain permainan 'Harimau Jadian' kelolaan Tok Rimau, kami main sampai pagi. Aku pulang dengan hadiah cabutan bertuah, paling penting aku pulang dengan kenangan terindah.

Wednesday, December 10, 2008

"Merry Chrismast! Ho ho ho...", kata Santa Claus


"Orang Tanjong Karang pergi melawat taman padi kat Bukit Cherakah? Apa barang...", kata aku.

Kampung halaman aku memang dah tersedia dengan sawah yang terbentang luas saujana mata memandang. Kalau setakat nak pergi Bukit Cherakah nak pergi taman padi, memang kerja tak senonoh namanya.

"Alah... kita nak masuk rumah empat musimlah... musim apa ya sekarang", minta awek aku.

Secara ringkas, seronok juga jalan-jalan di tempat sendiri. Bukit Cherakah memang dah tak 'in' sekarang ni, tak macam 10 tahun dulu, siap buat rombongan lagi untuk pergi Bukit Cherakah.

Bukit Cherakah aka Taman Botani Negara.

Tuesday, December 09, 2008

Buta Agaknya

Malam raya aku layan TV. Kat kampung di rumah mertua cuma ada siaran TV percuma. Tak ada cerita yang menarik.

Ada stesen TV yang siar rancangan nyanyi-nyanyi, tapi lagu raya yang didendangkan ialah raya Aidilfitri. Tak sesuai nanyi lagu Syawal dibulan haji. Bodoh!

Sebentar-sebentar TV akan siarkan takbir raya. Kalau tak salah aku TV9 siarkan takbir yang salah eja, kat part Allah tu kalau tak silap diaorang taruk 3 lam. Buta agaknya. Tak perihatin langsung!

Pagi raya, selepas makan-makan, selepas sembahyang, kami sembelih lembu korban. Satu kejadian menarik telah terjadi bilamana lembu yang dah disembelih tiba-tiba berdiri kembali. Liat nyawa lembu ni, sukar menyerah kalah.

Ini video lembu kental ;
http://www.youtube.com/watch?v=Ctel7MNgUhk

Saturday, December 06, 2008

Hidup Suatu Perjudian

Kali pertama dalam hidup aku mendengar orang ditampar di tanah perkuburan.

Arwah sepupu aku meninggal kerana sakit buah pinggang. Dikebumikan di kampung halaman. Selepas jenazahnya siap dikambus tanah, barulah nampak suaminya muncul.

Seorang anak saudara yang badannya tegap menerpa ke arah pakciknya itu, lalu menampar muka pakciknya itu.

Menurut cerita sepupu aku ni dah lama menderita sebab suaminya kuat berjudi. Begitu baik keluarganya, begitu baik saudara-maranya, ada juga yang rosak. Macam setandan kelapa, kadang-kadang ada sebiji yang komeng.

Beberapa lama arwah di wad hospital, sekali tak pernah suaminya melawat. Nasib baik ada emaknya yang berjaga siang malam, emak mana tak sayang anak.

Benda ni dah lama, kami baru tahu. Padanlah setiap kali raya kecoh brother ni hilang, rupa-rupanya malam berjudi, siang tidur merata-rata.

Sepupu aku ni kiranya isteri yang kedua, yang pertama dulu diceraikan sebab lari. Jantan keji macam tu, isteri mana yang tak lari.

Berbalik kepada hal melempang tadi, kalau ikutkan hati panas memanglah puas, tetapi secara akhlaknya ia salah. Dan lagi, selepas ini mesti ada dendam susulan, itu yang susah.

Brother tu pula, susahlah nak berubah, dah tua dah, liat. Kalau sungai senang kita nak ubah daripada bengkok kepada lurus, manusia tak senang...

P/s: Salam takziah kepada bang Sinaganaga :-(

Thursday, December 04, 2008

Sungai Yang Berubah

Muara Sungai Tekek, Kg. Tekek, Pulau Tioman...

Gambar lebih setahun dahulu, dalam pembinaan.

Gambar terkini. Bulan November musim tengkujuh jadinya tak ramai orang. Sampai bulan Mac tahun depan barulah pulau ini rancak semula.


Wednesday, December 03, 2008

Tak Jauh

Pada suatu Hari Raya Adilfitri yang lalu, kami berkunjung ke rumah keluarga sepupu kami namanya Kak Intan. Dia ni kiranya sepupu kami yang rumahnya tak jauh dengan kawasan perumahan kami.

Emak aku ada empat adik beradik yang semuanya perempuan. Kami panggil mereka Mak Ngah, Mak Lang (arwah), Mak Uda manakala mak aku digelar Mak Utih. Kak Intan adalah anak Mak Uda, baik orangnya. Raya tahun sudah dimasakkannya kami mi goreng.

Sesampai di halaman rumah sewa tersebut, di dapati tiada orang. Mungkin pergi beraya, atau mungkin dah pindah. Nombor hensetnya pula kami tak ada.

Aku katakan kepada awek aku, "Raya Haji kan ada..."

Kami seterusnya beraya ke tempat lain dan balik ke rumah.

Raya Haji dah tak jauh. Minggu depan aku ambil cuti tambahan sempena Raya Haji, cadangnya nak balik kampung dan kalau ada peluang nak pergi jalan-jalan sekeluarga. Raya Haji biasanya bukan raya sangat pun (bagi orang lain mungkin berbeza), tak semeriah Raya Aidilfitri.

Selepas Isyak tadi adik aku telefon aku, "Kak Intan meninggal petang tadi... sakit buah pinggang".

Aku terasa tubuh aku macam berada di atas roller coaster yang sedang menjunam.

Tuesday, December 02, 2008

Dilanggar Todak

Abe Sanusi dan Kak Ida adalah pengantin baru. Inai masih merah di jari-jari Kak Ida. Tapi Abe Sanusi tak nak pakai inai, katanya.

Cerdik pandai maka berkatalah, rumah tangga itu umpama sebuah negara dimana suami umpama raja dan isteri (atau isteri-isteri) itu rakyatnya.

Jam pukul 5 petang, semua pekerja pejabat dan bahagian kilang masing-masing berbaris panjang untuk punch card.

"Awal balik abe..", satu suara mengusik.

"Malam ni Singapura dilanggar todak", jawab abe. 'Abe' tu maknanya 'abang'.

Lama sikit lepas tu baru aku faham maksud tersirat disebalik kata-kata abe.
Singapura dilanggar todak, rakyatnya berkubukan betis.

Tajam todak abe, jangan kata betis, peha pun kena.

... dan mungkin sesekali tercekik ikan todak. HA HA HA

Monday, December 01, 2008

Makan Kaw-kaw (2)

Stadium Shah Alam dari tingkap kapal angkasa.

"Aku asal Klang, tempat black area... macam Young and Dangerous.", jawab Encik N. Jari-jemari beliau ada cincin besi.

Encik N ni kiranya salah seorang bos besar dalam syarikat berkenaan. Aku entertain dorang ni makan seafood lagi.

Aku tanya dorang nak makan apa. Seorang jawab "Tak kisahlah... ayam pun boleh".

Ada yang nak ikan, udang, sotong, sup shark fin... "Sup sayur tak nak ya", kata seorang. Semalam sup sayur makan tak habis.

Aku tanya bos besar dorang nak makan apa.

Encik N jawab, "Aaa... bagilah telur dadar kicap".

Aku jawab, "Hahaha... tak kan Young and Dangerous order telur kicap!"

Dia membela diri "Telur kicap aaa baru betul-betul mantap... "

"Encik Young and Dangerous nak order susu?", aku.

Friday, November 28, 2008

Makan Kaw-kaw (1)

Gambar hiasan. Lelaki baik hiasan dunia, ewwahh.

Aku jemput hampir 10 orang makan semeja bulat. Restoran itu di tepi pantai, air laut menghempas pasir dan terpercik-percik ke lantai restoran.

Aku pesan set makan malam, jangan bimbang restoran Cina ni tak ada babi.

Aku pesan banyak seafood, ikan stim sos hitam, udang goreng nestum, squid cili kering, lobster...

Encik A buka dompet dan keluarkan sepapan pil halus-halus.

"Tu pil alergi tu, berapa kali makan?", aku menegur sebab setahu aku pil tu sebiji sehari ja makan.

Encik A jawab, "Aku bila terasa ja, aku makan, atau standby bila nak makan seafood".

Aku nasihat, "Jangan makan banyak, sesetengah ubat boleh merosakkan buah pinggang".

Salah seorang kawan Encik A menyampuk, "Biarkan je rosak, dia bukan pakai sangat pun buah pinggang dia".

Restoran itu di tepi pantai, air laut menghempas pasir dan terpercik-percik ke lantai restoran.

Tuesday, November 25, 2008

Berkayuh ke Pulau Jauh di Musim Tengkujuh

"Apasal lu tak mau naik flight?, naik flight lagi baik maa.."

Apa mimpi bos aku ni? Tiba-tiba tanya soalan macam tu?

"Bila masa saya cakap tak suka?... saya lagi suka maa kalau ada peluang naik flight".

Cadangnya nak ambil pakej, penerbangan pergi balik dengan penginapan 3 hari 2 malam. Tapi bagi aku menginap mana-mana pun boleh, jadinya tempah tiket kapal terbang sahajalah.

Hari ini ulangtahun kelahiran baby girl aku Dina, yang ke-dua tahun. Sebelas haribulan sebelas yang lalu pula ulangtahun baby boy aku Tuahdanish, yang ke-tiga tahun. Dua orang anak lahir dalam bulan yang sama.

Aku ni gayat. Bimbang jugak nak naik kapal terbang ni. Berjaya Air menggunakan Focker kalau tak silap, gila kecik anak punya kapal terbang, aku nak yang besar taklah goyang sangat - mother focker misalnya.

Aku selalu terbayang kalau kapal terbang rosak lalu terhempas. Gamaknya macam filem Cast Away, terkandas di pulau dan hari-hari ratah kelapa.

Penerbangan aku dijadualkan pada hari Khamis, balik hari Sabtu.

Hari minggu ni cadangnya nak buat majlis hari jadi baby-baby aku tu, buat serentak untuk memudahkan urusan-urusan tertentu.

Pergi ke pulau atas urusan kerja, ada meeting. Banyak dokumen dan lukisan nak dibawa. Minta tolong budak pejabat ni buat fotokopi.

Macam dah nak cukup dah pengalaman aku pergi ke pulau. Pergi naik bas dah, 7 jam. Naik feri dah, 3 jam. Naik feri kecik pun dah, 3 kali tidur, 3 kali muntah, 3 jam baru sampai. Naik kereta lalu MRR2 - LPT - Gambang - Pekan... 5 jam. Berkereta dari Mersing - Muazzam Shah - Bahau - Senawang... 6 jam. Kalau naik bas tu boleh gak tidur-tidur, tapi naik kereta sendiri memandu, kalau tidur alamatnya jumpa malaikat Munkar dan Nakir.

Kali ni naik flight, 45 minit je, aku mesti nak ambil gambar sayap kapal terbang dari tingkap seat aku nanti.

Mesin fotokopi pula rosak tersekat-sekat. Panggil mekanik tu baiki, adalah part yang patah-patah kat dalam tu.

"Dah ok ke bang mesin tu?", aku tanya.

Abang tu jawab, "Ok dah... cubalah test try tengok".

Apa bahasalah abang ni cakap, lebih teruk daripada kapalterbang rosak terhempas gamaknya.

Thursday, November 20, 2008

Kerja Kosong Di Premis Saya

Bos aku letak iklan kerja kosong dalam internet. Dua tiga jawatan kosong seperti Jurutera, Admin dan Kerani.

Resume dan butir-butir yang berkenaan boleh difax atau email melalui nombor dan alamat yang diberikan.

Berpusu-pusu resume masuk melalui mesin fax dan email. Telefon berdering-dering (atau bertoot- toot) bertanya tentang jawatan kosong. Ada yang dapat panggilan temuduga pun call, tanya lokasi premis di mana.

Ramai yang tak percaya bila dikatakan lokasinya di mana, kita kata kona kiri, dia pergi kona kanan.

"Awak dah betul dah tadi... jalannya memang rosak (jahanam) teruk".

Bukan saja jalannya yang teruk, malah premis ni pun teruk. Semalam Kak Suseela nyaris dipatuk ular ketika berjalan di belakang premis, perghhh... hulu santak mana premis kami ni?

Semalam ada budak perempuan call, nak confirmkan resume yang dia fax ada terima atau tidak. Dia tanya, "Boleh faxkan atau emailkan profil syarikat kepada saya tak?".

Apasal kau nak profil kami? Kau nak bagi kami projek ka?

Dahsyat budak zaman sekarang. Jemput datang temuduga dulu, tengok premis, jangan tengok sebelah mata sebab premis macam setinggan tapi bisnesnya jut jut tau.

Wednesday, November 19, 2008

Lelaki-lelaki Hensem Dari Kampung Sg. Sireh

Aku jumpa kawan lama aku melalui Facebook. Nama dia M bin M. Sebelum tu memang aku ada google nama dia, tak tau kenapa, saja-saja.

Kali terakhir aku bergambar dengan M ialah pada tahun 1985. Masa tu kami berumur 9 tahun dalam darjah 3.

Masa dulu kalau tak salah petang-petang kat TV ada siri alihbahasa Isaura. Lagu tema siri TV tu bertajuk ("Masih Belum Tamat") oleh Francisca Peter. Aku selalu minta M nyanyi lagu tu sebab dia hafal habis lagu tu, entah mengapa aku ni payah sikit bab-bab menghafal ni.

M ni budak pandai, selalu dapat nombor 1 dalam kelas. Aku pulak nombor 7 ka.. nombor 8 ka.. Adalah sesekali naik nombor 3.

Kami suka Jackie Chan. Lepas darjah 6, lepas dapat keputusan UPSR (kami 1st batch guna sistem UPSR ni kalau tak salah dulu nama lain), M dapat masuk asrama penuh yayasan Selangor. Masa cuti sekolah adalah berjumpa sekali dua.

Masa aku baru-baru kawin dulu aku bawak awek aku jalan-jalan ronda kampung aku. Suatu petang tu aku terserempak dengan M. Dia baru balik dari Britain, belajar kejuruteraan kat sana. Kalau tak salah gomen tanggung yurannya. Dia hitam dan kurus kering, dah pakai spek. Kami bertegur-sapa dan bersembang ala kadar.

Aku terasa rendah diri pula, maklumlah kawan tu dah grad dari oversea, sedangkan aku tengah berusaha gigih belajar PJJ. Tapi, aku dah kawin, dia belum.

Seingat aku, aku tak pernah pula bergaduh dengan M masa sekolah dulu. Tapi dia pernah buli adik aku, aku harap dia orang dah berbaik-baik.

Masa belajar (sekolah tingkatan 4) asyik teringat best nak kawin. Bila dah kawin barulah pulak teringat nak sambung belajar balik. Mana duit nak bayar yuran, mana duit nak bagi anak orang makan. Kadang-kadang tuhan tu datangkan rezeki dalam satu pakej, dapat bini dan tawaran ke universiti dalam satu masa. Dan dalam banyak keadaan tuhan tu datangkan dugaan dalam bentuk pakej juga...

Kalaulah kami nanti berpeluang face2face, mesti kami akan terkejut melihat perubahan kawan masing-masing. 100% berubah, dalam masa terdekat ni aku masih huduh berotodontik.

Di Facebook, M letak gambar lama dia. Dia juga letak gambar baru dia. Jauh beza lama dan baru, dulu misai melintang dengan badan kurus. Sekarang dah gemuk macam dugong. Aku dulu muda-muda pun bela misai jugak. Tapi sekarang aku dah tak bela misai, aku bela janggut. Tapi awek aku tak suka, jadinya aku maintain bulu idung je la.

Rezeki masing-masing. Dari kampung yang sama. Makan beras yang sama. Mandi air sungai yang sama. Belajar dari guru yang sama. Sama-sama anak Jawa. M belajar sampai UK, tapi aku masihlah dok ralit dalam Selangor lagi.

Tapi anak aku dah 3, M baru anak 2 orang.

Mungkin, aku bukan tersesat jalan. Cuma menemui jalan yang jauh lebih panjang untuk sampai destinasi jaya.

Shit! Jenuh korek youtube, masih tak jumpa lagu ("Masih Belum Tamat").

Friday, November 14, 2008

Ka$ih $ayang ?

Kami dapat projek baru kat Pekan, Pahang. Masyukkkk...

Ada kick-off meeting dan kami perlu hadir.

Berkereta melalui MRR2, masuk hi-way, masuk Gambang, tuju ke Pekan, masuk Kg. Kuala Pahang. Rata punggung.

Dua hari lepas aku berada di Mahsan, Bahau untuk meeting. Hari ni aku terpacak di Pekan pula, untuk meeting. Perghhh... berat mata memandang.

Sebagai seorang engineer yang cemerlang dan terbilang, tapak binaan tu masih kosong takde apa-apa, aku dah siap dah completion certificate dan test certificate. Betapa mantap.

"If you dont have any drawings and specification, then where this work programme come from?", Senior Resident Engineer yang bulat macam donat tu keluar tanduk. Haha

Kami punya partner ada problem besar, gila besar problem. Beriya-riya bawak kontena dari KL, tapi tak boleh bawak masuk ke tapak. Letter of Award belum keluar, kontena dah nak bawak masuk. Betapa komitmen!

Penduduk kampung dah block semua jalan masuk ke tapak, ada yang pasang fencing dan ada yang taruk kayu penghalang. So, amacam? Mahu try ini orang kampung?

Kami ni dah lah gaya masing-masing macam Cina Kepong dan Cina Jinjang, gaya samseng wo! Kalau tak samseng jangan harap aaa nak kerja construction!

Setelah diteliti, kontraktor utama ada buat taik kat orang kampung. Sub-kontraktor macam kami ni jugak aaa yang nak kena kawtim. Biasa ah ni... kat Pulau Tioman hari tu aku dah kena dah, harap je masing-masing muka samseng, aku ni jugaklah yang ke depan berunding-runding. Tapi untuk masalah yang ini, aku nak tengok je dulu, aku rasa dia orang boleh kawtim.

Petang tu jugak balik KL. Aku tak kisah sebab aku tak memandu, aku duduk belakang ke borak dengan engineer sorang lagi.

Pagi tadi keluar rumah pukul 6, anak-anak masih tidur. Balik dari out-station sampai rumah pukul 9 malam, anak-anak dah tidur. Bila masa aku nak ajar anak-anak aku mengaji muqaddam?

Thursday, November 13, 2008

Anak Makcik Leha Dijatuhi Hukuman Gantung

Mak aku cakap, jenuh juga Makcik Leha turun naik mahkamah untuk membuat rayuan. Jenuh juga turun naik pejabat 'orang-orang besar' untuk minta bantuan. Agar anak lelakinya itu dapat dibebaskan.

Pada suatu masa pernah Makcik Leha eksiden dengan bas gara-gara terburu-buru melintas jalan. Fikiran kacau mengenangkan anak hingga tak perasan ada bas ketika melintas jalan.

Kisahnya bermula di suatu majlis rewang kenduri kahwin. Di kampung aku tu dulu kalau kenduri kahwin mesti ada hiburan kugiran dan joget lambak. Ada seorang brother ni sedang berewang di belakang rumah pengantin. Tengah potong ayam katanya. Pada masa yang sama di halaman depan rumah geng kugiran tengah main. Anak-anak muda yang tak ke dapur layan joget lambak. Pada masa itulah datang suara-suara mencabar di belakang rumah tu.

Suara-suara mencabar dan menghasut itu datangnya daripada kawan-kawan brother tu juga. Dia orang 'cucuk' brother tu sebab tunang brother tu layan joget lambak dengan balak lain kat halaman depan.

"Kalau tunang akulah yang buat macam tu... lama dah...".

Terus menerus kawan-kawan brother ni 'masuk jarum'. Brother ni pun lama-lama naik panas terus meluru ke halaman. Liar mata mencari tunangnya dalam ramai-ramai orang dalam acara joget tu.

Dia nampak saja lelaki yang berdampingan dengan tunangnya tu, terus dia tikam lelaki tu dengan senjata di tangan.

Bapak brother tu sampai mati pun kes anak dia belum selesai lagi. Adik-beradik brother tu sampai ada yang dah berumahtangga kes dia belum selesai lagi. Merayu kepada Agong setiap kali hari keputeraan baginda, merayu kepada Sultan pun sama. Kalau aku tak salah sampai Agong bertukar 3 kali pun kes brother tu tak selesai.

Pada suatu hari yang cerah, brother tu bebas juga. Mak dia punyalah gembira tak terkata. Brother tu buka bisnes kecil-kecilan tak lama lepas tu kahwin. Masuk masyarakat balik.

Dengar khabar, kawan-kawan brother yang jadi batu api dulu sekarang ni hidup dia orang merempat. Bekas tunangnya tu mungkin dah nak menerima menantu!

Joget lambak, dah lama kena 'banned' kat kampung aku. Kugiran ada, tapi dah jarang-jarang. Aku kalau nak dengar S. Jibeng atau A. Ramlee atau Peracun Kalbu, buka ja di youtube.

Kalau nak cari prosedur hukuman gantung, google ja di internet. Meneliti kaedah hukuman mati pun seronok juga.

Minggu depan pula (bulan November dan Disember 2008) dah masuk musim cuti sekolah merangkap musim kawin-kawin. Selamat layan kugiran dan joget lambak bagi kawasan-kawasan yang tidak kena banned dan yang sewaktu dengannya. Ingat, jangan joget dengan tunang orang.

Tuesday, November 11, 2008

Ludah

Dulu masa di sekolah rendah. Aku ada seorang ustaz yang amat garang. Tahap zalim punya garang. Garangnya beliau bukan setakat rotan-rotan atau libas pembaris. Malah sampai tahap goncang-goncang kepada murid.

"Biar cair otak kamu tu!!!", katanya.

Aku berasa sungguh kecut setiap kali ustaz ni masuk mengajar ke kelas. Kalau nak berselisih pergi ke kantin, terus aku terberhenti kat situ jugak sampai nak terkencing.

Masa aku dalam tahun 4, kelas aku kat tingkat satu. Suatu tengahari aku terasa nak meludah.

Harrrrghhhhhh... Kaw kaw punya kahak dah ni. Aku ke koridor.

PTUIIHHHHHH!!! Aku halakan ke bawah.

"Allah...", aku terdengar suara kat bawah.

Rupa-rupanya kahak hijau pekat tu dah kena kat bahu baju ustaz. Ustaz tu pun kebetulan keluar dari kelas untuk meludah.

Ah! sudah...

Monday, November 10, 2008

Basri La Fea

Semalam aku pergi klinik gigi, buat kesekian kali. Janjitemu dengan ortodontis. Semasa aku baring di atas kerusi tu, terus mata aku terbukak jelas mendongak ke atas memandang awek pembantu doktor tu. Nama dia A, cumil gilak ah ding dong ah

Nampak tahi lalat di bawah dagu dia. Nampak err.. err.. takpelah...

Nampak lampu spot light, besar mentol tu, silau ah!

Hari ini, mulut aku yang penuh dengan 'peralatan' ortodontik ni, akan dapat 'sparepart' baru. Ada tukar getah, ada tukar donat, ada tambah dawai, alahai... Lepas tu dua batang gigi kena 'trim' dengan gerudi, perghh... Diperkukuhkan lagi dengan 'power chain', serta-merta gigi, gusi dan mulut terasa tegang semacam, nak makan pun sakit ni nanti.

Bila senyum memang huduh! Inilah namanya Basri La Fea ("Basri the Ugly").

"If you wanna be happy
For the rest of your life,
Never make a pretty woman your wife,
So from my personal point of view,
Get an ugly girl to marry you." - kata Jimmy Soul.

Well.. kalau korang gantikan tema lirik tu daripada 'wife' kepada 'husband' atau suami. Maka, sure korang akan dapat suami macam aku yang huduh tetapi hepi! Lalalala


P/s: Hari ni nombor plet kereta aku naik nombor satu, Magnum 8843.

Friday, November 07, 2008

Koleksi Gambar Hensem Sepanjang Zaman

Pada suatu tengah malam. Aku bersembang YM dengan Rudy Bluehikari. Awek masing-masing tengah piyed, tu yang masing-masing mengadap PC atau laptop tu. Tengah boring-boring tu, Rudy bagi satu URL yang mantap untuk dicuba. URL untuk main-main gambar, memang siyal ah... Berikut hasilnya;-


Wakaka... gelak nak mati ah.

"Dah lama dah benda ni...", kata Rudy.


P/s: Aku tengah godek-godek gambar Sinaganaga, Tok Rimau, MJ,... mesti siyal habis nanti. Haha

Thursday, November 06, 2008

Demam

Baru balik dari klinik 24 jam. Baby yang 2 tahun tu demam. Padahal petang tadi elok ja terkam aku balik kerja kat muka pintu. Lari sana, lari sini dengan abang dia. Abang dia tu petang tadi kami bawa klinik sebab nak minta nasihat doktor pasal vitamin dan ubat cacing, tak ada sakit apa cuma nampak kurus. Jadinya dalam beberapa jam, sudah dua kali pergi klinik.

Musim demam dah ka? Ada kaitan dengan monsun agaknya. Entah. Tapi tadi di klinik, walau pun nak melepas angka 1 pagi, masih ada orang yang datang klinik. Dengan 'muka demam'.

Tadi ada seorang aunty India tu dengan anak perempuan dia baru keluar dari bilik doktor, dipanggil nama terus ke kaunter ubat. Ada beberapa botol ubat dihulurkan di tingkap kecil kaunter, kena bayaran beberapa puluh ringgit. Menggagau... Botol-botol ditarik satu-persatu masuk semula kekaunter. Aunty tu tinggalkan anak perempuan dia. Aku rasa aunty tu pergi cari ATM. Mungkin ATM Bank Ra*yat yang berdekatan.

Tengah-tengah malam pula dua-dua orang budak ni badan panas, demam serentak. Jadinya doktor bagi ubat dalam botol yang agak besar, boleh kongsi dua orang. Selepas jam 12 malam, doktor ada caj lebih sikit. Tengok bil anak demam, bapaknya pula terasa nak demam. Tapi, tak ada nilainya duit kalau anak-anak dah jatuh sakit macam ni.

Keluar dari klinik aku ajak awek makan. Pagi-pagi macam ni kami pekena saja roti canai dan teh 'o'. Si kecil tu pula nak makan sama, layan sajalah. Lepas tu kami pun berangkat balik.

Kami ternampak aunty India tadi baru parkir kereta depan Ma*bank, mungkin di ATM Bank Ra*yat tadi tak boleh 'jolok'. Makanya jarak di antara dua bank berkenaan ialah beberapa blok kedai! Dalam hati aku berharap ATM yang itu tidak akan menghampakan aunty tersebut. Dan kasihan anak perempuan aunty tu nanti kena menunggu lama.

Tuesday, November 04, 2008

Masakara Shorties dan Memori Masa Kecilku

Gambar Crowd Dari Flickr Saiful Nang, dicilok dari blog Tok Rimau;

Pengalaman ini mengembalikan aku nostalgia masa kecil, menonton wayang pacak di padang sekolah dan tepi jalan bersama arwah bapakku. Betapa memori!

Wayang pacak, projektor yang sprocket-nya berputar menarik hatiku, bunyi enjin daripada generator kecil, van Jabatan Penerangan, nyamuk-nyamuk, serangga kecil dari sawah padi, lecak di kaki, kepulan asap rokok, aroma kacang tanah rebus, pakcik-pakcik pakai kain pelekat... ah... tiba-tiba bermain di ruangan mata.

Kau boleh saja menonton filem-filem di ruang tamu, di meja makan, melalui laptop di mana-mana. Namun kau takkan rasa "feeling", semangat, serta "kehangatan" di tengah-tengah crowd tersebut.

Tayangan filem berharga percuma, namun memorinya sangat berharga.

Monday, November 03, 2008

Marah-marah

Pada suatu hari, seorang budak besar yang naif bertanya aku.

"Bang, sebenarnyakan apa makna P.M.S. tu ?"

Aku pun berilah jawabannya, dengan penghurainya yang panjang lebar itu dan ini.

Padahal... nak aje aku jawab, PMS tu singkatan untuk Pan*** Merah Sindrom.

Bodoh! Haha

+++

Web of the day ;

Nak tahu Basic Book Design?

Sesiapa yang meminati DIY terutamanya penulisan buku atau blook, download dari sini;

Sunday, November 02, 2008

Cerita Hari Minggu


Cadangnya, kami sekeluarga nak bersarapan di Seksyen 6, Kota Damansara. Di sana ada port nasik dagang kegemaran aku, dan nasik kerabu kegemaran awek aku.

Apa nak diharap pada lelaki ini? Yang masuk tidurnya pukul 5 pagi dan bangunnya terlajak meninggi hari.

Selepas sarapan di kedai mamak, cadangnya nak memenatkan diri di IKANO, tapi ubah rancangan nak ke One Utama.

Memenuhi makan kenduri kawin, nasik minyaknya kelas pertama!

Kemudian kami berpenat-penat di Econsave, beli barang dapur. Tetapi hari masih tinggi. Apa program?

Anak-baranak bergelimpangan menonton VCD yang original Fantastic Four, budak-budak suka, bapak budak pun suka :-)

Habis sudah VCD tu, masing-masing terlelap. Aku pulak pergi bancuh kopi panas makan rempeyek.

Pasang pulak VCD yang original bertajuk 'The Kite Runner'. Cerita itu sedap. Mantap!

Saya mengalirkan air mata setelah tamat menonton filem 'The Kite Runner' tersebut.

Awek aku cakap, "Hek elleh..... abang ni..".

Laporan : MASKARA Shorties Mantap Dalam Gelap

Meet Uncle Lan Hussin aka Sinaganaga pernah berkata, "Kami bukan underground, kami adalah indi." Kata-kata beliau adalah benar.

Projek indipenden yang diusahakan oleh Sindiket Soljah kali ini memang MANTAP! Tayangan filem pendek aka shorties yang cukup santai dan 'berisi'. Sebagai salah seorang kawan mereka, aku menumpang bangga.

Aku dapati semua filem pendek yang ditayangkan mempunyai teknik cinematografi yang best mantap tahap angkasa!

Dari segi teknik memang semuanya adalah terbaik pada aku, tetapi secara peribadinya mestilah ada rasa filem ini best sangat... filem itu macam tak best je... Normal-lah kan?

Aku paling suka 'Surat Seorang Ibu', ala-ala iklan Petr*nas gittewww! Dan sekali lagi, teknik cinematografinya cemerlang tahap angkasa.

Maaf, aku tak dapat review satu-persatu filem yang ditayangkan malam tadi, banyak, padat dan sendat wo! Muntah kau nanti! Aku tak muntah pun dah cukup baik.

Setiap kali hadir MASKARA, sebat sehelai poster adalah wajib.

Punyalah ramai orang datang menonton, kerusi tak cukup makanya bentang permaidani duduk bersila.

Filem mula main makin ramai penonton berpusu-pusu kerusi penuh, permaidani penuh, berdiri pun penuh!

Gambar antara karyawan yang terlibat.

Nida dan ND selaku petugas sukarela. Aku suka corak apron yang Nida pakai, tak macam pelangi tapi macam jalur skrin TV yang tergendala siaran. HAHA

Aku sempat bergambar dengan orang-orang kuat Soljah, orang kuat dalam industri filem dan industri mesin cetak buku, HAHA. Ikut putaran jam - Tok Rimau dengan halkum, Mat Jan, Naga, Jonos, Tuan Mamat Khalid dan lain-lain.

Juga ada pelancaran buku baru bertajuk Romlah Untold. Semasa sessi rehat orang ramai berpusu-pusu berebut membeli buku di kaunter terbabit.

Mungkin Mat Jan dan Tok Rimau ada shorties dalam shorties? Hehe...

Dugong Senyum dan donat senyum. Dalam buku tu ada cerpen aku satu. Betapa gembira!

Cik Nurul dah beli senaskah, beliau dah baca, best katanya. Ah... Nurul, betapa comel :-)

Nota: Aku tak jual ini buku, kalau terasa nak beli buku tu sila ke blog Sindiket Soljah. Kecuali jika kau jenis orang yang memang suka gigit jari bila buku dah habis!


Friday, October 31, 2008

Aku Hidup Dalam Heavy Metal

Encik ini sedang main autocad.

Kadang-kadang, hari minggu pun kena kerja. Kat rumah pulak tu... Salah satu sebabnya, minggu depan (Isnin pagi) ada meeting. Alahai...

Kalaulah aku ada monitor 30 inci cinema HD display. Betapa indah.

Walau apa pun tak kira heavy metal, tak kira slow rock mahu pun dangdut... layan! Haha

\m/

Thursday, October 30, 2008

Angin Bendang Sepat Belalang

Jalan Kg. Tali Air Satu Ban Satu, Sg. Burong, Tg. Karang.

Pada hari raya yang lepas aku balik kampung. Dengan sebuah kamera cap ayam dan kad 4 giga aku belasah snap sana-sini. Daripada berpuluh-puluh keping gambar yang ada, entah mengapa... aku suka yang ini.

Mengaplikasikan rule of thirds dengan jayanya! (hampir berjaya) Haha.

Wednesday, October 29, 2008

Nama Glamour

Dulu nama bos aku Yap Chong Choi (bukan nama sebenar).

Senior Engineer bernama Yap Kwok Way, anak bos namanya Yap Cwin Kwan, site supervisor namanya Yap Kwan Hwing (masing-masing bukan nama sebenar).

Sekali pandang macam bisnes keluarga Yap! Kerap kali penyambut tamu yang angkat telefon akan tanya semula, "Encik nak cakap dengan Mr. Yap yang mana satu?! sini ada baaaanyak Yap encik...". Haha.

Jadinya dia orang ni letak nama Inggeris aka Kristian kat depan, sebab nama keluarga aka surname ni boleh mengelirukan.

Nama Inggeris yang jadi pilihan seperti Allan, Albert, Howard, Johnny... digandingkan dengan surname.

Suatu hari bos aku tanya nama kristian aku. Bodoh. Orang Melayu aka Islam mana ada tambahan nama kristian (pengecualian untuk sesetengah artis dan budak sekolah menengah yang baru naik dan birah).

Kata bos, "Boleh saya panggil you John? Lu mau itu nama?".

"John apa bos? John Travolta? haha!".

...

Untuk blog ni, mana pulak aku dapat nama dugong???...


Bacaan tambahan : Nama mainstream.

Tuesday, October 28, 2008

Projek Buku dan Blook


Nampaknya tahun 2008 dah nak ke penghujung. Hanya dua buku yang aku mampu terlibat dalam tahun ini, 1) blook Dugong Senyum yang diterbitkan awal tahun dan 2) Romlah Untold, bersama Sindiket Soljah.

Romlah Untold akan dilancarkan pada 1 November 2008 nanti.

Blook Dugong Senyum pula ada lagi stok 2 - 3 naskah.

Blook Masuk Barisan (terbitan 2007), masih ada stok lagi, kalau kalian nak beli, butir-butirnya ada ada di blog rasmi www.masukbarisan.blogspot.com

Projek Tanah Seberang aku K.IV. kan dulu, belum ada stamina...

Jiwa Kacau (terbitan 2005), blook ni aku totally sold out.

Mungkin aku akan berhenti menulis di blog ini. Jadinya, kalau ada (kalau ada, aku bilang) yang rindu dendam dengan tulisan aku bolehlah baca blook-blook berkenaan atau ambil majalah Gangguan Teksual, sebab entri-entri silam aku ada dalam tu.

Oklah... jalan dulu.

Wednesday, October 22, 2008

Mereka : Tidak Seperti Dahulu

Aku, Juli dan Razak di rumah Juli.

Raya tahun ini aku berkesempatan ke rumah terbuka kawan lama masa sekolah dulu, Razak dan Izazuly aka Juli.

Beberapa minggu lepas aku sekeluarga dijemput oleh Razak ke rumah terbukanya. Katanya di Meru, habis aku pusing keliling... rupa-rupanya poskod Kapar!

Besarnya rumah Razak, besarnya Harier Razak... besarnya horse power air-cond rumah Razak! Tentu gaji Razak besar sekarang ni, dia kerja di syarikat telekomunikasi besar.

Minggu lepas pula aku sekeluarga memenuhi jemputan Juli, ramai juga kawan dia menjamu selera dan borak-borak bersama-sama.

Dua orang anak Juli montel-montel geram aku tengok. "Juli kau bagi anak kau susu badan ke?", soalan tu tak dijawab oleh Juli sebab sudah tentu bukan Juli yang bagi susu badan dia, tapi bini dia.

Lepas raya Juli akan ke United Kingdom, ada kerja testing kat sana. Tahun lepas, lepas raya pergi Taiwan. Tahun sebelum-sebelumnya Sidney, Jepun... dia kerja di anak syarikat automobil besar.

Mereka tidak seperti dahulu. Anak-anak yang berbasikal ke sekolah, yang dapat bantuan kerajaan untuk belajar, pinjaman buku teks misalnya. Mereka berbanding aku? Mereka sudah naik kapal angkasa, aku masih di celah semalu.

Juli anaknya dua, Razak anaknya dua, aku anak tiga orang, "Kalau macam tu aku menanglah! Yeay!!! HAHAHA".

Kamarul Arif, Aku, Hisham, Juli, Hairul dan Razak. Di majlis perasmian Kumpulan Tuisyen Hujung Minggu (KUNTUM), tajaan kerajaan, berbelas tahun nan silam.

Jangan siapa berani menafikan, kami hensem tidak seperti dahulu. Haha

Tuesday, October 21, 2008

Aku : Tidak Seperti Dahulu

Update : 24 Oktober 2008

Geng PJJSA, Ijazah UPM


Tingkatan 6 Atas 4, Sek. Men. Dato' Harun


Tingkatan 6 Rendah 4, Sek. Men. Dato' Harun
Aku duduk depan, dari kiri No. 5

Tingkatan 5 Sastera Hijau, Sek. Men. Seri Desa
Aku duduk depan, dari kanan No. 5


Tingkatan 4 Sastera Hijau, Sek. Men. Seri Desa
Aku berdiri baris kedua, dari kiri No. 5

Tingkatan 3 Dahlia, Sek. Men. Seri Desa
Aku berdiri baris belakang, dari kiri No. 5


Tahun 3, Sekolah Kebangsaan Seri Gambut
Aku ... , ... No. 5 :-)

Monday, October 20, 2008

Kopi

ubat luka dengan serbuk kopi??
mujarab ke..? tobat x penah dengar...
- paiseh

Demikian soalan seorang pembaca di ruang komen blog aku. Berkaitan entri nostalgia semalam.

Hasil google aku dapat satu artikel dari Kompas.com yang bertajuk "Obati Luka Dengan Kopi".

Selepas lebih 20 tahun peristiwa berdarah itu berlaku, baru malam ini aku dapat tahu kaedahnya kopi itu. Terima kasih kepada Paiseh yang menyoal.

Yang aku tahu arwah bapak tak sekolah tinggi, tapi pengalamannya superb!

Satu lagi soalan;

"Kalo kopinya pake kopi 3 in 1, kopi susu gula bisa ngak?"

Hahaha... you ni nakal auwww...

Sunday, October 19, 2008

Anak-anak Bendang

Dah besar tua bangka dah semua. Dari kiri; Basri, Berkat, Giyong & Zaki. Tiada dalam gambar Kak Biah yang beraya rumah mertua dia.

Seperti baru semalam main basikal lepas tu masuk parit, aku kayuh basikal tua, adik aku sorang duduk depan kat palang basikal, dua lagi kat belakang. Entah macam mana aku hilang kawalan terus meluru masuk parit. Kakak aku lagi teruk, bawak motor dengan aku aku sekali terhumban masuk sungai, kenyang aku minum air lumpur HAHA

Dulu kami kalau nak bergunting rambut, arwah bapak akan bawak ke kedai gunting Sahak. Pakcik Sahak ni kerja DID sebagai penebas rumput, part time dia kerja tebas rambut haha

Aku gemar dok perati pak cik Sahak asah pisau cukur, pegang ketamm, selimutkan orang, atau trim misai dia sendiri depan cermin.

Suatu hari aku main gunting-gunting rambut dengan adik aku, aku jadi Pak Cik Sahak, adik aku jadi pelanggan. Entah macam mana punya fantasi, habis aku toreh kepala adik aku dengan pisau cukur. Mak bapak cepat-cepat ubat luka dengan sebuk kopi, kakak pulak jadi batu api haha

Parut kat kepala adik tu masih ada sampai sekarang. Sampai sekarang jugaklah kalau kami berjumpa cerita pasal pisau cukur tu mesti keluar punya. Betapa nakal.

Saturday, October 18, 2008

Bersua Kali Pertama di Alam Damai Jasa

Kak Sri Diah dan Kak Tiny sedang bercakap-cakap.


Dapat jemputan rumah terbuka raya daripada Kak Tiny.

Kak Tiny salah seorang blogger, ada tulis komen kat blog aku, aku kadang-kadang singgah baca entri blog dia. Kami ni kawan saibe.

Kak Tiny jemput datang di ruangan komen blog aku, aku masuk blog dia dapatkan email. Dari email tu aku minta dia alamat sama peta.

Peta yang Kak Tiny bagi tu bukan main detail. Mesti dia gigih lukis peta itu. Rumah kat area Alam Damai Jasa, perghh... sure rumah area ni RM300k++ seketul ni!

Aku jumpa kak Sri Diah, kak Sri mula-mula tegur aku, lamanya tak jumpa.

Kak Tiny punya hidangan punyalah mantap! Mee Jawa sedap, manisan sedap, nasik himpit & rendang sedap, sirap sedap. Kenyang tersandar lemang kami semua haha

Aku tanya Kak Sri Diah, "Kak.. Kak Tiny ni satu tempat kerja dengan akak ke? lama kenal?...".

Kak Sri Diah jawab, "Taklah... ini baru first time jumpa!".


Tuah Danish tengah layan nasi himpit sama rendang. Tadi bad mood...


Betul ke mee Jawa? Kak Ungku cakap mee rebus. Entah! Walau apa pun terima kasih Kak Tiny sekeluarga.

Lepas makan, kami minta diri. Dalam perjalanan balik kami singgah rumah abang & kakak ipar kat Alam Damai Bakti layan popiah goreng panas-panas dengan milo, perghhhh... layan.

Wednesday, October 15, 2008

Seiras

Ramai orang cakap kami ni, "Ek eh... seiraslah...".

Orang cakap kalau anak perempuan seiras bapak, sejuk rumah tangga. Entah!

Monday, October 13, 2008

Awek Bunian

Kami sedang menonton TV, cerita Sumpah Orang Minyak (1958), lakonan hebat P. Ramlee.

Ada satu babak dimana Afida cantik jelita(lakonan Sri Dewi) sedang sembang-sembang dengan Si Bongkok yang dah hensem (lakonan P. Ramlee).

Dalam filem tersebut Afida adalah puteri bunian yang cantik jelita.

Tiba-tiba awek aku bersuara, "Abang tak nak ngorat awek bunian bang? Cantik...".

Aku pun jawab dengan spontan dan bersahaja,"Buat apa awek bunian, awek-awek di kalangan manusia sersepah-sepah... lazat-lazat pulak tu".

"Tak guna punya suami!...".

Saturday, October 11, 2008

Bertindik

Tengahari tadi selepas balik daripada rumah terbuka kawan awek aku, kami pergi ke kedai emas untuk menindik telinga Aqilah yang 5 tahun itu.

Sebelum raya itu hari kami belikan Aqilah dan Irdina sepasang subang setiap seorang. Orang kedai emas tu cakap kalau nak pakai subang tu tunggu selepas seminggu bertindik. Selepas bertindik mereka pasangkan sepasang subang sementara, cantik juga subang sementara tu. Melihat Irdina menangis semasa bertindik membuatkan Aqilah ketakutan dan sampai kesudah dipujuk-pujuk tak mau bertindik.

Sepanjang raya kami 'rasuah' Aqilah dengan baju-baju raya cantik dan pujuk dia supaya mahu bertindik, dan tengahari tadi kami berjaya. Kami tayang-tayang subang yang cantik itu depan dia, kalau tak nak bertindik subang tu bagi kat orang. Dua orang awek kedai emas itu menindik telinga Aqilah secara serentak. Aqilah menangis-nangis dan malalak meraung sampai kedai lain pun dengar.

Tuah Danish menangis-nangis sebab, "Adik pun nak tindik.. aaaaaaaa...". Kami ketawa dan pujuk Tuah sebab orang lelaki mana boleh tindik, nanti jadi macam gay.

Semasa Aqilah bertindik aku pergi kedai baiki TV kat sebelah, bukan nak beli TV tapi sebab tak sampai hati melihat anak kena tindik, takut wo!

Monday, October 06, 2008

SMS Raya

Aku ada dua henpon, satu peribadi satu lagi company bagi. Aku ini kan pekerja cemerlang... jangan kata henpon, kereta pun company bagi. Untuk raya hari tu bos hulur RM1000 lagi, perghhh...

Banyak juga aku menerima SMS raya daripada kawan-kawan, saudara-mara, kenalan, supplier etc.

SMS happy birthday adalah satu dua ketul...

Jadinya aku mengucapkan jutaan terima kasih kepada yang sudi SMS aku. Misalnya, O.P., Attochman, Ilyas, Zaki Yahya, Mr. Yap Chin Fatt, Attokz, Jones, Daharie, Zhoulz, Radzi, Abdul Razak, Victor Pagadev, Lan, Yussak, Faisal & Suzita, Azzam Supardi, Wkdin, Ayob Kelubi, Kok Chuan, Ooi Poh San, Peter, Wing, Norhazliza, KC Kok, Mujid, Hairol, Kahlid ada Bean dan tak lupa "Cstmer en. basri yg beli blook dulu", Aimi.

Cumanya salah satu henpon aku tu pakai Celcom, apa pukimaknya aku tak tau, line tu takleh guna khidmat SMS masa raya hari tu.

Jadinya aku balas ucapan kalian tu (yang zahir atau secara batin) di sini, di entri blog aku ni ya.

Selamat Hari Raya maaf zahir dan batin :-)

Ek eh... terkejutnya saya! apa bila mendapati dalam henpon saya ni SMS Raya tahun lepas pun ada tak delete lagi. Haha

Sunday, October 05, 2008

Lagi 8 Tahun Umur Aku 40 Masa Itu Mungkin Bertambah Gatal Balik

Hari ini 5 Oktober adalah hari ulangtahun kelahiran aku.

Potong kek hari lahir dengan kehadiran mak, adik-adik juga jiran aku. Lilin yang dibeli telah cair sebab kotak kek tadi diletakkan di belakang kereta dekat dengan cermin belakang. Kek buah tu pun mula nak mencair juga. Kek sedap dan habis licin. Terima kasih awek aku.

Awek aku juga belikan aku hadiah mainan jet boleh bertukar menjadi robot. Betapa gembira! Harga murah bukan jadi ukuran yang penting keikhlasan (lagi pun gaji awek aku berapa aja). Esok-esok kalau sayang dah kaya belikanlah abang Optimus Prime atau Gakken Mospeada Ride Armor bersaiz 12 inci atau ke atas ya?!.

Naik satu anak tangga lagi ke tangga tiga puluh dua. Aku berbangga dengan segala pencapaian aku, ada awek cun, ada anak-anak comel, ada rumah sendiri, ada kenderaan sendiri, kerja ja yang belum best lagi, aku impikan kerja kerajaan, tethop dan berpencen. Paling penting aku ada keluarga yang menyayangi dan disayangi.

Berkongsi tarikh lahir dengan aku ialah Tipah (Geng Jurnal). Seorang lagi senior di pejabat yang juga lahir 5 Oktober. OP dan Mulan menyambut ulangtahun perkahwinan mereka pada hari ini, tarikh yang sama.

Bulan Oktober juga adalah bulan kelahiran adik ipar aku, juga bulan kelahiran Khairy Jamaludin, manusia kebencian ramai itu.

P/s: Terima kasih Iwan atas ucapan, nanti kita raikan di 'tempat biasa'. Haha

Saturday, October 04, 2008

Babi Anak-beranak


Pagi tadi sewaktu aku sekeluarga dan ipar-duai sibuk berkemas sebab ada yang dah nak balik KL. Di dapur riuh-rendah kerana ada tetamu yang tak diundang. Pada pagi hari raya yang keempat ini ada babi anak-beranak terjengah di dapur sebelah reban ayam.

Mula-mula muncul ibu babi, tak lama datang lagi anak dia dua tiga ekor. Bapak mertua aku punyalah sakit hati, terus bapak capai senapang dan peluru. Tiga empat das tembakan dilepaskan. Ibu babi kena di kaki lalu lari lintang pukang. Seekor anak babi menggelupur di bawah rumpun pisang lalu tergelongsor masuk longkang dapur.

Habis longkang dapur tersumbat. Siapa nak pungut bangkai anak babi dalam longkang berlumpur busuk itu?

Abang-abang ipar dan adik ipar sepakat setuju vote aku pungut anak babi tersebut. Alahai!

Aku mintak cangkul dan tembilang daripada bapak, aku tolong cangkul lubang dan tanam bangkai anak babi berkenaan. Sengal juga bahu aku menjinjit anak babi tu, ada dalam 20-30 kilogram.

Ada seorang ustaz tu cakap,"Kita tak boleh ambil hasil dari jualan babi... tapi kalau cina tu nak bagi duit ambil jelah anggap tu duit beli peluru". Haha...

Friday, September 26, 2008

Baju Siap

Bila aku panggil dia Boboi, terus dia senyum.

Kalau aku beli baju raya yang dah siap, ada masalah sikit. Kalau beli saiz XL, baju ngam tapi seluar tak boleh masuk. Maka aku beli saiz XXL, seluar ngam-ngam baju pulak menggeleber - tapi boleh diubahsuai nanti. Seluar raya ni nasib ada getah, jadinya fleksibel mengikut saiz pinggang atau perut haha

Baju siap ni lebih berganda-ganda murah daripada baju tempah. Raya tahun ni cukuplah aku dan baby boy aku beli baju siap. Awek aku, Aqilah dan Dina biarlah baju tempah - perempuan-perempuan itu cantik dalam baju tempah, lagi pun kemanalah tumpahnya duit suami kalau tak ke tangan tukang jahit, ya tak?

(E'eh... kacang yang jiran aku bagi ni kuat sangat rasa cekur, dia goreng kacang dengan cekur? - aku update blog masa sahur)

Aku ni tak reti menulis di luar musim. Musim-musim puasa, dah nak raya ni, cerita pun pasal makan-makan, pasal baju raya. Nanti kalau aku cerita pasal penangkapan ikan di kutub utara atau kaedah menjinakkan beruang di rumah, aku sendiri akan rasa pelik.

Kepada semua pembaca yang memberi komen, yang tak beri komen, pembaca senyap, pembaca tak senyap, kawan-kawan lama, kawan-kawan tak lama, kawan-kawan baru kenal, yang baca blog ni.

Selamat menghabiskan Ramdhan dengan jayanya, dan Selamat Hari Raya Aidilfitri minta maaf zahir dan batin.

Wednesday, September 24, 2008

Berbuka Puasa Geng Lantit

Mi telor tu appetizer, yang dua tu main course haha.
Indo Mee Triple with Prawn Butter dan telur mata, Risotto dan All Platter.


OP dan E1. Tiada dalam gambar Daun, Salina dan ND.

Aku, E1, OP, Mulan, Apis dan Kok Chuan (officemate aku) berbuka puasa di William semalam.

Aku seperti biasa jadi orang terawal sampai walau pun setelah berjuang dalam jalan yang sesak.

Pukul 6.15 aku dah terpacak depan gerai William. Aku bukan Melayu terawal, sebab aku nampak dah ada beberapa grup 'booking' dan cantum meja.

"Aku sangkut jem Federal Highway", sms OP.

"Kau tengah tolong William bukak meja ke? Haha", lagi sms OP.

Aku lepak-lepak dulu dengan Kok Chuan yang dah pesan Ribena Laici Besar, nyam nyam nyam...

Masa terus berlalu, panas mentari semakin berkurang...

"Aku kat simpang", sms E1. Simpang yang mana aku tak tanya pulak.

"Aku berhampiran dah", sms OP.

William bagi pinggan kosong sorang satu. Lima portion dikongsi sama. Seronok kami berbuka semalam makan dengan kawan-kawan. Dalam seronok tu teringat jugak pada yang tiada, Petit misalnya haha

Terima kasih semua.

Sunday, September 21, 2008

Kisah Hisham Yang Hitam

Pada masa itu aku dalam Tingkatan 5 Sastera Hijau. Atau ada yang cakap 5 Setan Hijau, nasiblah.

Tengahari yang berdebu. Sessi Agama Islam bersama ustazah H. Seorang Ustazah yang comel dan best. Kelas aku ada 35 pelajar, 29 lelaki dan 6 perempuan. Lima perempuan Melayu, 1 perempuan India bernama S. Untuk peperiksaan SPM yang tak lama lagi, S ambil kertas Agama Islam.

"Setakat ini apa yang ustazah ajar ok ke?", tanya ustazah H kepada pelajar di belakang, aku agak ustazah tanya S.

Ustazah tu sambung, "Tak... saya tanya kawan kamu pelajar lelaki kat sebelah tu."

"Saya ke cikgu?", tanya Hisham.

"Ya ya.. bagus kamu ni ambil (kertas) Agama Islam, boleh bawak ke? Mengapa tak ambil (kertas) Moral?". Ustazah H.

Hisham yang hitam bertambah hitam, "Apa ustazah ni?! Saya Melayulah ustazahhhh".

Tak dapat tidak aku dan kawan-kawan sekelas ketawa terbahak-bahak menonton situasi ini.

Ustazah H malu betul kerana tersalah sangka. Ustazah pergi kepada Hisham dan mintak maaf bersungguh-sungguh. Hisham pulak aku tengok dah berpeluh mata, mungkin sebab marah, mungkin sebab malu atau kedua-duanya.

"Melayu betul? bukan India muslim? Mamak?".

"Bukaannnn... mak bapak saya Melayulah ustazah!".

Pecah kelas aku dengan gelak ketawa.

"Selama ini saya ingat kamu India, maafkanlah ustazah ya...".

Mudah saja untuk Hisham maafkan ustazah.

Kami yang tadi ketawa berdekah-dekah... terus dapat tazkirah haha

Saturday, September 20, 2008

Dahulu Yang Indah

Dulu-dulu awek aku ada belikan songkok, t-shirt, stokin...

Aku belikan dia tudung (baru bertunang masa tu). Senyum dia sampai telinga. Seingat aku, itulah kali pertama dan terakhir dia pakai, lepas tu entah mana dia simpan tudung tu.

Aku pernah quote kata-kata ustaz kursus kahwin ni dulu;

Orang prempuan akan membelikan baju untuk suaminya mengikut warna kegemaran suami, manakali suami membelikan pakaian untuk isterinya berdasarkan corak apa yang isteri dia tak pernah pakai lagi. Surprise! katanya.

Dia belum ada tudung corak sebegitu, aku nak surprise-kan dia. Aku belikan dia tudung corak belang rimau.

Masa tu kami dalam darah manis pertunangan.


Lawatan hari ini, ke kilang buku masa silam.

Friday, September 19, 2008

Petang Ramadhan Dengan Bateri Yang Lemah

Selesai mesyuarat di tapak terus aku memandu balik ke rumah. Tak perlu berpatah balik ke pejabat, nanti perjalanan jadi dua kali. Boleh jimat minyak, jimat mileage. Kalau keluar dari pejabat lewat petang di bulan puasa ni, akan kena berjuang dalam jalan yang sesak.

Kadang-kadang dapat call, kadang-kadang dapat SMS. Dari awek. Minta belikan santan, atau bawang, atau bunga kantan. Sesampai di rumah kalau rasa tak ada apa dah nak ditolong aku akan capai MP3 player sama earphone, pergi baring-baring, selalunya terlelap sekejap.

UUWWWAAAAA!!!

Mata yang terasa berpasir aku gagahkan buka mata. Budak perempuan kecik berlari mendapatkan aku terus tekup muka dia yang basah comot tu ke dada aku. Usap-usap badan dia pujuk-pujuk bagi diam. Sah, abang dia dah bantai dia. Tangis dan sedu-sedan dah reda dia sambung main dengan abang dan kakak dia. Aku sambung tidur...

PRRANNGGGG!!!

Bunyi hingar-bingar dari dapur. Aku bingkas bangun. Kaca berwarna-warni bertaburan di lantai. Empat buah mug pecah sekali gus. Budak lelaki umur 3 tahun tu tadi panjat kabinet. Si kakak tuduh si adik, si adik tuduh si kakak. Tak reti penat budak-budak ni... ada je aktiviti. Dah siap kemas, suruh budak-budak tu main kat ruang tamu. Lepas tu aku pergi baring...

KLETAKKKK!!!

Kaca apa pulak yang terhempas tu? Bergegas aku ke ruang tamu. TV aku bunuh diri dengan terjun dari kabinet ke lantai dengan wayar berselirat terbelit di di leher? Kental jugak nyawa TV aku tu tak pecah setelah terlangkup ke lantai semen. Tak ada yang mengaku. TV tu hidup keluar suara je. Ketuk-ketuk sikit barulah keluar gambar, lepas tu perlahan-lahan hilang gambar, ketuk-ketuk lagi barulah keluar gambar... Awek aku dah tak terkata, penat. Bagi dia orang botol susu seorang satu, suruh tidur. Aku sambung mimpi...

GGREKK... GREKK... GRIKKK... GRRIKK... GRIKK... GREEKKK.. GREEEEEK...

Binatang apa pulak ni? Aku meniarap memeluk bantal. Beratnya mata nak buka. Aku menoleh ke tepi. Nampak budak comel Irdina setahun lebih sedang tekun gigih. Di tangannya comel menggenggam pensel comel dari IKEA. Menconteng dinding bilik.

"HHOOIIII!!!", aku sergah budak kecik tu. Terus dia terpelanting ke belakang. Matanya bulat terkejut. Bingkas bangun dan lari mendapatkan ibunya.

Adui... penat balik pejabat, nak lelap sekejap pun susah.

Itulah kisah tiga orang baby yang keletah. Tiga orang anak dari isteri pertama.

***

"Bang...", panggilan manja.

"Mmm..", sahutan manja.

"Sinki... sumbat lagi."

Aduii....

Wednesday, September 17, 2008

Hari Ini Encik Dugong Main Silap Mata Asap-asap

Sinki sumbat.

Bukan sinki yang sumbat, sebenarnya paip besar luar rumah bawah lantai tu yang sumbat. Suatu hari tu hujan, air bertakung kat situ. Air keruh bau busuk. Perghhh...

Pergi kedai hardware beli dawai macam spring untuk jolok paip tersumbat sama sarung tangan getah. Binatang ni membantulah juga dan air surut sikit -sikit. Tapi masih ada air bertakung yang buat aku tak puas hati.

Pergi lagi ke kedai hardware beli asid dan soda. Pakai google, balut muka dengan t-shirt, pakai sarung tangan getah. Ketulan-ketulan soda yang putih-putih itu dituangkan ke dalam lubang berkenaan. Lepas tu tuangkan asid...

POPPP!

"Ayoyo!... apa bikinnnn!!!", macam magik aci jiran sebelah muncul tiba-tiba.

Satu letupan kuat kedengaran diikuti kepulan-kepulan asap putih keluar dari lubang itu.

Merebak di segenap ruang bau pekung di udara. Perghh...

Monday, September 15, 2008

Fikir Positif

Rumah siap pahat berbunyi, itulah ringkasnya pengalaman yang aku hadap kebelakangan ini.

Dalam bulan ini sahaja ada dua pelanggan yang premis dah siap tapi belum masuk bekalan elektrik. Terpaksalah tapping dari temporary supply.

Itulah dia manusia tak kira Melayu, Keling atau China. Hari ini masuk borang permohonan ke TNB, esok dapat api. Kepala bapak dia!

"Lu boleh kawtim sama dia orang maa...", lagi satu kepala bapak dia! Tak kuasa aku bulan mulia ni nak mencemar tangan suci.

Kadang-kadang terasa fakaplah buat kerja-kerja ni semua. Pagi masuk opis, tengahari pergi site meeting, petang balik terus. Meeting pulak orang hidang air, aduh... cobaannn

Esok pagi masuk opis banyak benda belum settle, ada tender masuk dua tiga ketul, barang belum sampai supplier dah mintak PD cek, nak melapor ke bos lagi.

Dua belas tahun rasa nyawa ni sia-sia buat kerja ni. Bukan dapat apa. Cukup tahun dapat bonus sebulan, ceh! Kerani cabuk duduk bertapa dalam opis dapat bonus sebulan, kita ke hulu ke hilir pun dibaginya sebulan.

Jadinya tadi aku terbaca satu hadith di mana seorang lelaki lepak sempoi dalam syurga, sebab kat dunia dulu dia alihkan kayu melintang di tengah jalan.

Perghh... tu baru alihkan kayu dah dapat balasan best.

Dua belas tahun uruskan bekalan elektrik ke premis orang, agar malam yang gelap jadi terang. Macam mana terang premis dia orang tu, macam tu jugaklah terangnya kubur aku nanti, sekurang-kurangnya itulah yang aku harapkan.

Fikir positif, barulah ada semangat nak buat kerja.

Sunday, September 14, 2008

Turun

Setakat entri ini ditulis, berat badan aku dah turun 4 kilogram.

+++

Tadi belek-belek resume yang telah dihantar ke sini. Ada satu tu awek cun, terus aku suruh HR call jemput interview.

Saturday, September 13, 2008

Rumput Hijau Di Pusara Ayah

Aku tak seperti mentari
setia melapor diri
setiap pagi
di ufuk timur
menghulurkan kehangatan

Aku juga tak seperti hujan
yang kadang-kala turun
diluar musim
membawa suasana dingin

Atau
aku tak sepertinya
embun pagi
yang membasahi rumput hijau
sesegar pagi

Sungguh aku tak seperti
rumput hijau subur
yang bertasbih
memuji tuhan

Di sisi
pusaramu ayah
dengan sepotong surah.

----
Si Dugong
13 Ramadhan 1429H



Lawatan sambil belajar ke Taiwan;
Lagu Season In The Sun Versi Melayu

Thursday, September 11, 2008

Soalan Cepumas Tekata Tak Terkata

Mr. Ah Heng yang brutal itu. Yang kami gelarkan dia Hellboy. Suatu tengahari yang panas membahang. Angin bertiup sepoi-sepoi bersama-sama debu-debu halus berterbangan.

Dia bertanya aku, di depan rakan-rakan yang 100% non-Malay.

"Lu aaa puasa sebulan... badan ada kurang lima kilo ka?"

Jari telunjuk kanan aku meraba pusat. Siapa nak jawab soalan ni?

Wednesday, September 10, 2008

Anniversary Kami


Hari ini pada tahun 1999. Dingin. Tangan dingin. Tapi ada peluh di dahi. Aku shake hand dengan pak imam. Yeay! yeay! aku dah kawin. Malam ni...

Malam ni bolehlah solat Isyak berjemaah.

Tuesday, September 09, 2008

Kerana Malu

Masa aku sekolah rendah. Mak aku tak pernah pun paksa kami puasa. Lagi tak ada siapa pun nak menawarkan ganjaran material kepada kami macam sebahagian budak-budak lain.

Malah masa aku balik dari sekolah mak aku siap hidangkan nasik, lauk sama teh o lagi. Budak-budak belum wajib, kata mak.

Bagi aku bulan puasa tu bulan yang boleh jadi koboi. Mana tak terasa koboinya kalau dah pistol di tangan, mercun dijadikan bom. Habis ranap pangkal daun betik kena letup. Ulat mentadu hijau di ranting limau pun habis jadi mangsa mercun, tinggal cebisan hijau je kat pangkal ranting.

Mak aku selamanya tak setuju dengan emak-emak orang yang bangga riak takabbur anak dorang tahun ni "Dapat nam ploh hengget! Puasa penuh anak saya tahun niiiii".

Mak aku kata mana sama nyawa anak dengan kemegahan dan wang ringgit, dah besar sikit nanti barulah sesuai dilatih-latih.

Aku mula berpuasa semasa darjah 3 itu pun sebab kena paksa ustaz Ismail. Garang woo.. kecut aku. Semasa aku darjah 3, adik aku yang darjah satu tu berjaya puasa beberapa belas hari, aku dalam tahun tu berjaya puasa sehari.

Aku mula serius berpuasa dalam darjah 4. Suatu peristiwa aku dan adik-adik sedang sarapan pagi. Tiba-tiba sepupu aku anak-beranak datang berkunjung terpacul di muka pintu.

"Eee.. tak puasa.. dah besar tak malu." kata anak sepupu perempuan setahun jagung.

Terus stop makan. Nasik rasa macam tanah liat jadinya. Basuh tangan basuh mulut basuh pinggan. Perghh... jatuh terus aku punya maruah, muka tak tau nak letak mana. Malu semalu-malunya. Budak-budak pun tahu malu!

Aku bersumpah mulai saat itu aku akan puasa penuh! Lepas tu kalau balik sekolah mak aku suruh makan minum terus marah-marah. Arghh... aku nak puasa aku nak puasa! Mak cakap pasal minum je terus nak tutup telinga lari masuk sawah terjun palung.

Di dunia terkantol depan manusia dah macam tu punya penangan malu impak maksima, esok-esok di sana terkantol depan tuhan... amacam?

Monday, September 08, 2008

Siakap Stim

Sebelum.

Selepas.

+++

Petang itu. Bukan petang yang malang. Sebenarnya.

Api dan kuali masih di dapur. Aku pergi baca-baca blog, apa barang?

Resepi Ayam Halia Daun Bawang, separuh sudah menjadi arang, sudahnya.

+++

Maka di hari yang baik dan di bulan yang baik, aku 'membayar' kesilapan itu dengan Ikan Siakap Stim.

"Kalau abang masak sedap... abang masak ye?!", aku sudah dijerat dengan umpan pujian awek aku yang comel itu. Well... lelaki kan mudah cair dengan pujian dan bujukan wanita?.

"Letaklah bawang besar ye bangggg..", sebab kalau dia yang masak, macam-macam ditaruknya, asam boi lah, lada lah, tomato lah, serai ...

Aku pulak suka 'rasa ikan' itu sendiri. Original. Kalau aku stim ikan siakap, taruk sos tiram sama halia yang diracik dah cukup. Cukup.

Tapi sos tiram tu nak yang mahal, yang pat lima hengget sebotol tak main!

Siakap stim buatan sendiri ini sudahlah tentu tidak sesedap restoran punya. Siakap Stim Restoran De Chiang Mai Sg. Buloh, misalnya. Siakap Stim dia orang pun banyak rencahnya. Maklumlah orang berniaga, ta'kan letak siakap stim bogel telanjang lepas tu harga puluh-puluh!

Macam yang pernah aku tulis dalam blog lama dulu ;-

"Menu ini sungguh lazat dan menyelerakan! Kalau setiap minggu makan hidangan ini pun tidak akan menjemukan saya. Isi daging ikan siakap yang putih gebu itu pasti merangsang nafsu sesiapa pun untuk menjamahnya, lebih-lebih lagi ketika masih panas. Saya gemar meratahnya, ikan yang lembut beraroma semulajadi seperti halia, serai, asam dan lain-lain sungguh mengasyikkan. Ikannya segar sungguh manis rasanya. Kuahnya pula kalau dihirup amat lazat! Masam manis pedas-pedas sedap bersatu, laju saja menceduk lepas sesudu demi sesudu hingga ke titisan kuah yang terakhir, kering ke dasar mangkuk. Saya memang gemar makanan segar dan lazat serta menyihatkan seperti ini.

Restoran Chieang, terletak di kawasan perkampungan yang aman damai. Lokasinya yang strategik ini pastilah mengundang ramai pelanggan, terutama pada malam minggu. Istimewa restoran ini menyediakan pelbagai menu Thai dan tempatan seperti Tom Yam, Ayam Pandan, Hor Thalae, Sup Ekor, pelbagai jenis nasi goreng, mee, mee hoon dan minuman panas serta sejuk serta jus buah-buahan. Para chef mantap memasak, dan pekerjanya pula cekap mengambil pesanan hidangan. Selain itu layanan mesra para pekerja di restoran ini pasti menarik hati kita untuk datang lagi. Tambahan kebersihan dan dekorasi restoran yang cantik serta berhawa dingin. Pendek kata, hidangan lazat jadi ingatan, layanan baik jadi pujian.

Marilah datang cuba sendiri. Restoran Chiengmai Thai Seafood, Jalan Kampung Melayu, 47000 Sungai Buloh, Selangor. Tel:03-61401870 Fax:03-61402953."

Apa khabar restoran tu sekarang ya? Dah lama betul aku tak pergi sana.

Saturday, September 06, 2008

Entri Blog Tidak Bergambar

"Malam ni abang belanja kita orang", awek aku tagih Mee Udang Utara gerai belakang perumahan kami.

Mi udang ni kuah dia sedap, kuah berasa masam manis berwarna kemerahan. Kuahnya pekat lazat memikat dan memuaskan. Hirup punya hirup tak sedar dah licin. Udangnya pula segar-segar belaka dan dalam sepinggan mi ada beberapa ekor udang, taklah kedekut sangat.

Mi dia mi biasa sahaja, mi kuning tapi kuah dia tu yang dirasakan istimewa sikit sebab masam manis. Tambah udang segar jadi masam-masam lemak manis. Ekor udang dikepit dengan dua jari, badan udang dimasukkan ke mulut, sedut kuah dan jus udang tu perlahan-lahan sambil sedut isi udang yang lemak manis itu. Tarik keluar dari mulut kulit udang yang sudah renyuk. Memang lazat.

Plpappp!

"Banyaknya nyamuk!"

Aku sendiri tergaru-garu betis. Banyak nyamuk tempat ni. Nyamuk sebesar ayam. Lantas aku pun bangun.

"Abang nak ke mana bang?". Tapi aku tak jawab soalan dia.

Aku datang balik dengan Ridsek di tangan. Aku sembur nyamuk bawah meja. Lepas tu sambung makan mi. Terasa ada sikit pedas pulak, terus aku sedut jus epal yang manis itu.

Nota: Syarikat Ridsek perlu bayar aku 3K kalau nak aku eja produk mereka dengan betul.

Friday, September 05, 2008

Program Menurunkan Berat Badan Selama 30 Minggu Tanpa Berasa Lapar dan Dahaga - Bukan Testimoni

Suatu masa dulu aku pergi merewang kat jiran kenduri kahwin. Di depan rumahnya ada banyak khemah tempat para jemputan menjamu selera esok.

Petang itu aku melepak kat belakang rumah ada beberapa kawah besar dengan kayu-kayu api menyala di bawahnya. Beberapa orang kakak dan makcik sedang hiris bawang atau kupas kentang atau bersihkan ayam yang telah dipotong kecil. Seorang brother sedang berusaha gigih di sebuah kawah dengan sebatang senduk kayu sedepa dengan tuala good morning berlingkar di lehernya.

Aku pula seronok main-main bara api.

Seorang kakak bersuara, "Macam mana ya nak turunkan berat badan?!"

Brother yang gigih tadi kenakan hujung tuala ke dahi dan seluruh muka, "Senang saja petua dia...".

"Macam mana? Tak payah makan nasik ke? Susah tu?", kata kakak tu.

Brother gigih tadi menujah isi kawah dengan senduk lalu menongkat dua telapak tangannya dan dagunya pada pemegang senduk kayu sedepa tersebut, "Petuanya senang jer.. suruh abang (suami) akak kawin lagi satu".

Kakak tadi masih hiris-hiris bawang, "Pasal mengarut serah kat kau... Apa kena-mengena dengan menurunkan berat badan?!".

Selamba brother gigih, "Nanti hari-hari makan hati berulam jantung... mesti kurus punyalah hahaha".

Kakak tadi masih hiris-hiris bawang. Dan aku main-main bara api.


****

Hampir terlupa... makanan hari ini ialah ;

Roti Nan Garing plus kuah kari dan pudina digandingkan dengan teh tarik.

Lokasi : Syed Kelana Jaya.

Thursday, September 04, 2008

Makanan Hari Ini

Grilled Lamb with Salsa Verde

Kambing muda yang dipanggang dengan campuran herba lazat berhasiat superb gila babi nak mampus.

Gerai William, Kelana Jaya.

Akuan bersumpah laknat.

Wednesday, September 03, 2008

Cahaya Suria - Bangunan

Tahun 1999. Sebelum kahwin kenalah pergi kursus kahwin. Dua hari. Penuh dengan gelak-gelak. Ustaz-ustaz yang galak.

Aku baru tahu rukun kahwin ada 7 iaitu ;
1. Lelaki yang bakal menjadi suami.
2. Perempuan yang bakal menjadi isteri.
3. Wali yang adil
4. Dua orang saksi yang adil
5. Ijab dan Qabul (Tawaran dan Penerimaan)
6. Sijil kursus kawin
7. Borang kebenaran dari isteri pertama

Jangan aaa tuduh aku murtad... aku bergurau saja.

Seorang ustaz ada berpesan jangan memuji masakan isteri. Ikan sambal sedap, misalnya. Nanti setiap hari kita dihidangkan 'masakan sedap' tersebut. Setiap hari.

Hari ini aku telah terlupa pesanan tersebut.

Sorry ustaz.

Tuesday, September 02, 2008

Makanan Hari Ini

Hari ini aku perkenalkan makanan sedap dari gerai William, Taman Mayang, Petaling Jaya.

Chicken Premium plus Lamb

Mula-mula aku diperkenalkan gerai William oleh E1 dan Petz dia orang syorkan aku Chicken Premium. Kalau nak jadi geng dia orang kena makan dua portion ini. Akunya tangki 1.3 sahaja, manakala dia orang tangki pajero. Harus terbunuh aku.

Itu hari aku kalah pertaruhan Euro kena belanja kawan makan. Aku tanya William minta pendapat, tauke William syorkan Chicken Premium plus Lamb. Makanan ini sedap.

Gambar di atas ND yang snap guna kamera aku. ND makan satu portion masa melantit minggu lepas. Makanan ini sedap.

Monday, September 01, 2008

Warna-warna Kehidupan

Ek-eh... surau kita ni dah warna cokelat!

Sunday, August 31, 2008

Bunga-bunga Api

Malam tadi
negaraku menyambut
ulang tahunnya
yang ke-lima pulu satu.

"Happy birthday", kataku
malam ini kita raikan
dengan seribu jubur!

Bunga-bunga api
meletup-letup
bersemarak di udara
berwarna-warni
berbagai rupa
entah berapa juta
duit rakyat dibakar ?!

Tersenyum itu
pemimpin yang kami sembah
tersenyum itu
pemimpin yang kami sumpah.

Hingar-bingar
jeritan "merdeka! merdeka"
sahut-menyahut
anak gadis bersisa sperma
di mulut.

Malam tadi
negaraku digegarkan
letupan bunga-bunga api
menghiasi dada langit.

Namun tersimpan
bunga-bunga api
terpendam dalam dada kami
menunggu masa meletup.

Saturday, August 30, 2008

Sajak : Doa Merdeka

Ya Allah
ya tuhan
kami
cabutlah
nyawa
Perdana Menteri
Kami!

Friday, August 29, 2008

Laporan Ringkas Makan Malam Jumaat


Malam tadi aku melantit dekat William dengan E1, ND dan Petz.

ND minum manggo gelas (balang) besar satu. ND makan Chicken Premium plus Lamb satu. Tergolek.

E1 makan Indo Mee Double Prawn sebagai appetizer. Lepas tu makan apa nama? Mee Sup Besar dengan manggo balang besar.

Aku datang paling awal dah habis milo ais segelas. Lepas tu apptetizer aku Indo Mee Double Prawn dengan fresh orange. Main course aku belasah Lamb Salsa Verde - kambing muda yang dipanggang dengan campuran herba lazat berhasiat superb gila nak mampus. Tekak rasa berminyak terus aku pesan Manggo Blended plus Laici balang besar. Tergolek keriangan.

"Tak sangka kau ni badan kecik tapi makan bukan main banyak," Komen Petz kepada aku.

Aku jawab, "Aaa... biasa aaa.. aku *toooot* pun kuat tau".

Ha ha ha ha... bodoh!

Petz yang paling besar diantara kami. Dia makan appetizer sahaja. Badan je besar makan sikit. Dia cakap bini dia ajak makan kat rumah. Ceh takut bini... hark petuih!

Lepas makan ND nak balik awal katanya. Sorang lagi takut bini, hark petuih!

E1 pulak mintak diri kata ada meeting kat Cyberjaya, seorang lagi takut bini, hark petuih!

Aku terasa nak muntah dah... tapi aku telan balik, sayang ooo makan mahal-mahal sampai lima puluh sembilan ringgit nak muntah apa barang?!

Aku tengok skrin henpon aku jam sembilan tiga puluh tiga. Sempat lagi aku nak sampai rumah sebelum pukul sepuluh malam. Aku kena sampai rumah sebelum pukul sepuluh sebab tadi petang bini aku pesan jangan balik lewat-lewat sangat.

Saturday, August 23, 2008

Tak Ada Telur

Sempena cuti sekolah yang lalu aku bawa anak bini ke Pulau Tioman jalan-jalan tengok laut. Kami bermalam di Berjaya. Yang baju hijau tu Tuahdanish tengah naik kuda. Lokasi bergambar di tepi pantai resort Berjaya.

***

Ada seorang perempuan cina cantik jelita telah berkunjung ke pejabat kami. Nak jumpa akaun katanya. Mungkin nak kutip bayaran atau hutang. Dia supplier.

Ada bawa buah tangan rupanya dia. Dah lah cantik jelita, pemurah pula tu. Mukanya bersih. Betisnya bunting padi. Cute orangnya. Dah lah cantik jelita, pemurah pula tu, alangkah lazat...

Encik K tak makan tengahari sebab dia commit satu tender. Di luar lagi hujan menggila. Di dalam ini sejuk dan Encik K lapar. Aku kenyang gila sebab tadi tengahari aku sudah entertain orang tenaga di Briani Spring.

Nyonya cantik jelita tadi bawa sekotak kuih bulan. Kotak cantik bunga-bunga macam balut hadiah birthday. Aku buka. Dalam kotak ada empat biji kuih bulan. Dan ada pisau plastik.

Kuih bulan aku belah empat.

"Besat sangat, boleh potong kecik lagilah..", kata manager kami.

Encik K jenguk piring dalam ada kuih dan kata, "Basli aaa lu salah pilih kuih aaa dalam yang kosong punya."

Kuih tu tak ada inti. Di balutan ada tulisan Cina tulis inti apa.

"Saya mana tau baca (tulisan kaligrafi cina)."

"Ha ha ha...", dia orang ketawa. Termakan babikah aku?

Puan P belek seketul kuih yang masih dalam bungkusan plastik, "Potong ini kuih dalam ada isi."

Aku belah enam kuih tersebut. Kami ambil satu bahagian setiap seorang. Sedap.

Ambil lagi seketul, potong. Ini lagi sedap!

"Ada telur sama pandan!", kata Encik K yang tadi kelaparan.

Aku dah biasa makan kuih bulan.

Friday, August 22, 2008

Ini Baru Lubang. Ini Lubang Baru

Ini gambar bangla korek lubang untuk tiang lampu tepi pantai Tekek, Tioman.

Bulan puasa menjelang tiba. Lepas tu hari raya pula. Hari raya nak pakai duit lebih sikit. Maklumlah... nak baju baru, nak cat rumah baru, nak sediakan duit raya untuk makcik-makcik dan anak buah lagi. Ada pulak hutang dengan rafiq, raya ni sure dia nak pakai duit, tak kan aku tak nak bayar hutang dia, tak boleh habis sikit pun mesti nak.

Minggu ni dapat satu lubang. Harap-harap adalah rezeki... harap-harap.

Thursday, August 21, 2008

Relaku Korbankan

Suami curang isteri garang... well bertaburanlah gigi. haha

Setelah empat batang gigi geraham dicabut diiringi dengan seribu ketakutan. Setelah luka cabutan itu sembuh, maka besi-besi dan dawai tersebut dipasanglah dalam mulut kau.

Gambar 7 bulan nan lalu.

Sekurang-kurangnya dua tahun binatang tu bertapak dalam mulut kau. Akan menjadikan gigi kau tersusun teratur. Akan menjadikan kau (lebih) hensem.

***

Sekarang... cuba kau imaginasikan seekor anak lembu dipakaikan orthodontik. Selama dua tahun. Agak-agak dalam tempoh dua tahun itu mak dia bagi tak isap susu dia? Tu gigi tu ada besi tu...

Ok. Orait... sekarang cuba imaginasikan pula bapak lembu pakai orthodontik.