Saturday, May 31, 2008

Aku lupa set default kereta aku yang auto pilot

Apa barang aku ni, pagi-pagi hantar awek pergi sekolah. Sekolah tutup, cuti semester dua minggu.

Terpaksa buat u-turn jauh.

Awek pulak kat rumah tengah sibuk kemas rumah dengan basuh baju sambil gelak baca sms daripada aku.

Friday, May 30, 2008

Hari ini mereka menggunakan google lebih banyak daripada biasa

"Adik!!! biar ayah yang putuskan." Kemudian Aqilah (umur 5 tahun) pun menjerit ke arah adik lelakinya.

"Aaa.. aaahhh!!!"

Di tangan mereka ada sekeping roti. Yang direbutkan.

Budak 5 tahun berebut sekeping roti dengan budak 3 tahun. Perbendaharaan kata budak kecik ni belum cukup banyak.

Awek aku terus ketawa kih kih kih. Aku pula cuma mampu tersenyum. Apa yang lebih menghiburkan daripada melihat keletah anak-anak.

Aku cari air suam, kemudian telan sebiji ezede loratadine, cephalexin, apo-loratadine dan dexcophan. Sambung tidur...

Tuesday, May 27, 2008

Di Buang Sayang

Kalau setem tersalah cetak, selepas beberapa masa harganya boleh melambung tinggi dah digilai oleh para filateli. Setem 'cacat' Jenny Invert misalnya, pernah diberitakan dijual pada harga RM2.74 juta. Mungkin kecacatannya itu menjadikan ia terlalu istimewa dan berharga.

Semasa aku menguruskan percetakan buku blog (blook) Jiwa Kacau Yang Satu Lagi ; Masuk Barisan, aku tak perasan ada beberapa naskah yang tersalah cetak. Cover depan pula tu, warna luntur pun ada. Benda ni dah setahun lebih, tak mungkin aku boleh nego lagi dengan printer. Di buang sayang, maka aku nak jual murah, dapat cover balik kos cetak dengan petrol kira ok dah (baca: petrol harga lama ya, haha)

Tak disengajakan beberapa naskah blook ini tersalah cetak, mungkin kecacatannya ini akan menjadi istimewa kepada sesetengah orang dan berharga.

Blook 'cacat' Masuk Barisan ini aku nak jual RM9 (sembilan ringgit) senaskah.

Kalau berminat, sila beritahu, emailkan alamat pos & no. telefon, nanti aku poskan.

Email wakil pemasaran ialah basri.normohdATgmailDOTcom

Kalau nak email taruk subjek: RM9 BLOOK MASUK BARISAN.

Terima kasih.



Monday, May 26, 2008

"I'm not a perfect person" kata Hoobastank

Mainan Baru Encik Dugong.

Awek aku cakap dia nak pinjam, masa tunggu bas boleh dengar lagu.

Tadi adik aku komen,"Benda macam ni... kalau dulu masa umur dua puluh bolehlah... sekarang dah tak sesuai."

Cet! podahh umur dia pun baru nak masuk 28 tahun haha (Lagi pun aku masih muda apeeeee...)

Seronok main binatang ni, dia support MP3 dan WMA, fail yang lain boleh main gak tapi kena convert dulu.

"Nak dengar bang...", awek aku ambil earphone sebelah kiri letak kat telinga dia.

"Alah... lagu ni jer ulang-ulang...", awek aku bosan sebab aku repeat lagu The Reason.

Friday, May 23, 2008

Pindah

Dulu pejabat tiga tingkat dengan kilang elok-elok. Cantik-cantik... tergadai dek kemelesetan ekonomi.

Bos ajak pindah. Kawan bos bagi tumpang stor dia. Beroperasilah firma tempat aku kerja ni dalam stor. Bisnes juta-juta... pejabat dalam stor. Alahai...

Entah. Ada selisih faham kot. Kami kena pindah. Semalam aku pergi jenguk tempat baru, dalam area tu juga.

"Tempat macam tu nak dijadikan opis? Kubur Cina lagi luas."

Tuesday, May 20, 2008

Kalau sakit mata patut ambil MC nanti berjangkit pula

Pagi Isnin. Rasanya pagi itu tidak hujan.

Mister Balaji masuk ke pejabat pada hari itu dengan mata yang merah. Sebelah matanya merah. Amat merah.

Tak. Dia tak menangis. Pun bukan mabuk sebarang samsu. Aku dah tanya.

Dia tarik kerusinya dari bawah meja. Dia letak beg bimbit di samping betul-betul bawah meja kecil. Suis-suis ditekan untuk memulakan komputer.

"Semalam saya cuci kereta, masa nak lap cermin depan saya lupa turunkan viper...".

Rasanya pagi itu tidak hujan, memang berbaloi Mister Balaji basuh keretanya semalam.

Monday, May 19, 2008

Sambal Udang

Malam minggu. Malas nak pergi keluar makan. Goreng telur dadar. Masak sambal udang. Nasik tengah panas berasap. Perghh... makan malam yang 'in'.



Senang saja resepi sambal udang ni ;
Bahan (A)
Bawang merah
Bawang putih
Serai
Kunyit hidup
Belacan
Bahan (B)
Cili giling
Bahan (C)
Udang
Bahan (D)
Bancuh sedikit garam campur sebiji perahan limau nipis dalam setengah koleh air

Langkah-langkahnya ;
1) Blender Bahan (A) kena campurkan sedikit air.
2) Panaskan kuali
3) Masukkan minyak masak. Panaskan minyak.
4) Tumis Bahan (A) beberapa ketika
5) Masukkan Bahan (B) iaitu cili giling, kacau-kacau sampai terbit minyak
5) Masukkan Bahan (C) iaitu udang, kacau-kacau sampai kesemua udang jadi merah
6) Tuang Bahan (D) kacau-kacau, colek kuah tu sikit untuk rasa, kalau dah puas hati lepas tu boleh angkat dan hidang.

Sunday, May 18, 2008

Jalan-jalan makan-makan

Aku repeat pergi gerai haram tepi jalan William. Kalau beberapa hari lepas aku pergi sama emak dan adik-adik, kemudian dengan Geng Jurnal. Tadi malam aku pergi dengan awek, anak-anak dan adik ipar. Belasah!


Seafood Risotto. Sila hafalkan nama ini.

Dua perempuan ni tak kuat makan, jadinya berkongsi sepinggan.

Ok. Yang sebelah kiri tu Ribena Longan gelas besar. Gelas paling besar.


Aku pesan Chicken Kev, ntah betul ntah tidak namanya. Sos dia sedap gilerrr... slurrp. Botol kecik tu Avocado Durian Belanda, sekali sedut habis setengah. Itulah nikmat... itulah hikmat haha

Tauke kedai Encik William senyum menepuk-nepuk bahu aku, "Brother siap bawak gambar aaa... dapat mana? internet ye?"

Dah... aku tak tau nama menu, aku bawak aaa gambar dari blog orang.

Saturday, May 17, 2008

Blook Sabotaj 3 - Blook Mencongkam!

Cover blook ni macam cover komik. Aku suka. Kecik molek mudah genggam. Aku suka. Kalau aku pakai jeans, blook ni muat dalam poket belakang. Kalau aku pakai slag, blook ni muat dalam poket depan. Kalau aku pakai kain pelekat, blook ni muat mmmm... selit kat pinggang!

Dah habis harung beberapa kali dah blook ni. Aku baca sikit masa dalam bas Mersing-KL. Sebelum tu ada baca kat chalet kat Tioman. Penulis-penulis memang dah sedia mantap, buktinya mereka dah dapat anugerah Geng Jurnal seperti Tok Rimau, Mat Jan, Sinaganaga dan OP. Penulis mantap yang lain ialah Jigo, Vovin, Samurai, Pipiyapong dan Amir Mukhriz. Entrinyamemang sodap-sodap wa cakap lu.

Ini pendapat gua;

Entri paling merangsang intelek; Dwi-cerita II oleh Jigo. Itu sebab kalau orang dah bengang, boleh hantam dinding.

Entri paling menyentuh emosi; Opah paling baik oleh Samurai. Bab buah melaka tak salut kelapa parut yang sentap tu, perghh...

Entri paling mencuit hati; Legend of speed oleh Pipiyapong. Lawak jenis apakah ini? Tak pernah aku nikmati atau terfikir pun kisah lawak sebegini. Walaupun aku gelak keras perut membaca entri Wawa Di Pinang Orang oleh Vovin dan Symptom oleh Mat Jan, namun kisah si Pipi ni amatlah unik sekali.

Entri paling mencongkam; Arsenal oleh Pipiyapong. Pada pendapat aku -ini entri dakwah paling mencongkam. Siyes!

Penulis paling terbest; Pipiyapong. Yang lain bukan tak best, best sesangat, cuma Pipiyapong ni paling terbest. Sinaganaga? Tok Rimau? Mat Jan? Jigo? - haiya! mereka over rated lah...

Penulis pakaian paling berseri: Op. Perhatikan cover blook tu baik-baik, beliau satu-satunya soljah pakai jersi Haha

Soalan aku. Apasal Sindiket Soljah tak nak apply betul-betul ISBN? Dapatkan ISBN, sumbangkan 5 naskah kepada Perpustakaan Negara. Ah! benda tu belum ada kepentingan lagi...

Friday, May 16, 2008

Selamat Hari Guru

Selamat Hari Guru teristimewa buat awekku. Kerana awekku seorang guru.

Selamat Hari Guru istimewa buat bekas awekku. Kerana bekas awekku seorang guru. Walau di mana kau berada, doaku sentiasa mengiringimu. Sejahteralah dengan insan pilihanmu itu.

Selamat Hari Guru paling istimewa buat guru-guruku dulu yang memperkenalkan aku a,b,c.. alif, ba, ta... http://dugongsenyum.blogdrive.com/archive/98.html

Thursday, May 15, 2008

Jesus Don't Want Me For A Sunburn

Kg. Tekek, Pulau Tioman - Sea Taxi Station

Aku dalam bas. Daun call aku tanya nombor Kemat. Aku tengok papan tanda, bas yang aku naiki ni melintasi Batu Kikir, Negeri Sembilan.

"Makan kat William." Kata Daun.

Perghh... gila, sempatkah aku nak sampai Kelana Jaya ?

Penat 6 jam duduk dalam bas. Dari Puduraya aku jalan kaki mengusung beg besar ke Pasar Seni. Aku sebenarnya dari Tioman, ada troubleshooting - feeder pillar buat hal.

Dari Pasar Seni aku ambil tren ke Kelana Jaya. Call adik aku untuk ambil aku, tak sempat katanya baru balik kerja. Call adik sorang lagi, tunggu punya tunggu datang dengan emak aku. Aku bawak adik dengan mak makan kat William.

"Kau biar betul gerai ni Melayu boleh makan Ri!", mak aku kurang yakin melihat deretan menu tulisan Cina kat gerai tepi jalan.

"Boleh mak... tengok tu ramai melayu makan, yang ni gerai halal yang tengah tu barulah cina.", aku cuba meyakinkan mak aku. Lepas tu adik aku yang awal tadi call nak join, sesat pulak tu... terpaksalah kutip kat depan restoran ketam masak babi.

Adik aku kenyang kue teow goreng, adik sorang lagi kenyang chicken chop (ni ayam sesekor ke ni?, dia terkejut), mak aku tak dapat nak habiskan mee hoon goreng.

Aku tersandar lemang setelah menghabiskan rusuk kambing masak barat.

Kemat pulak call sesat, terpaksalah pergi kutip. Op sms dari tadi.

Adik-adik aku dan mak balik dulu. Aku sambung sessi dengan Geng Jurnal, Geng Lantit sampai tengah malam.

"Abang sebenarnya kat mana bang!!!!", jerit awek aku dalam telefon. Hah! macam mana nak jawab ni?

Sunday, May 04, 2008

Just For Fun - Laporan Maskara 8

Poster Maskara 8. Who? What? Where? When? Why? and How? Jawapan dalam poster ini :-)

Kaki seni. Err... err... kaki kaki kerusi.

Diodrama small soldier disusun oleh Vovin.

Encik Vovin explain diodrama. Menarik!

Bang Naga sepatutnya main lagu The Reason. Tapi Naga tak patut haha. Versi asal The Reason di sini http://youtube.com/watch?v=WC--Q0JhmRA

Azwan bermain kata.

Satu-satunya rock kapak. Dipersembahkan oleh saudara Derrick Jaramillo dan The Junk. Siap terlentang atas stage lagi. Layan siuuutttt.

... dan kipas pun berhenti, dengar cik Taf Teh baca puisi. Ececece... :-)

Attokz!!!! I love you. Muah.. muah.. muah.... Hahaha.

Sinaganaga aka Ketua Turus Sindiket Soljah sedang baca naskah. Di lantai lilin dalam gelas dan small soj-lah bersepah. Diodrama di lantai.

Jualan buku. Aku sempat sambar Gangguan Teksual (buku lipas), Sabotaj 3 dan Aweks KL. Mantap!

OP makan roti banjir tsunami. Kelihatan sedang baca SMS daripada bini (agaknyalah haha).

Tiga orang ahli silap mata, eh... taklah kami main-main saja. Di tengah seorang ahli silat, eh... taklah aku main-main saja.

P/s: Terima kasih Sidiket Sol-jah amnya, dan Bang Naga khasnya kerana menjemput aku buat persembahan Maskara. Persembahan aku entah apa-apa, tapi aku harap kalian semua gembira - just for fun, ok.

Lawatan seni : http://www.maxbarrett.co.uk/

Thursday, May 01, 2008

Selamat Hari Buruh

Gambar dari blog Saharil di www.saharil.com

Kata Wiki, Hari Pekerja atau Hari Buruh adalah satu nama untuk pelbagai cuti tahunan yang diraikan pada 1 Mei (atau dalam permulaan bulan Mei). Akan tetapi sebenarnya hari ini disebut juga sebagai Hari Pekerja Antarabangsa, yang mana ia merupakan peringatan tentang kejayaan ekonomi dan sosial bagi pergerakan pekerja.

Aku buruh tempatan, alahai...