Sunday, December 31, 2006

Mahligai Ghazali Jalan Ghazali


Aku berasa bertuah kerana perjalanan aku sejauh lebih kurang 1000 kilometer menemukan aku dua tempat ini.

Mahligai Ghazali di Senai, Johor
Jalan Ghazali, Sabak Bernam, Selangor.

Friday, December 29, 2006

Demi musim

Tengkujuh banjir
Tangis alam berduka (?)
Insan bersabar.

Thursday, December 21, 2006

Kon. Tol Naik.

Periuk api!
(ini sepatutnya gambar kon & tol)

Kadangkala di beberapa tempat kita akan jumpa barisan kon sebelum berjumpa plaza tol. Kon-kon ini berfungsi sebagai susur masuk atau apa. Agar para pemandu dapat membuat anggaran awal pintu mana yang mereka harus masuk. Dengan adanya kon nak potong Q pun susah sedikit.

Tol naik lagi. Rakyat sepatutnya sakit hati tapi sebaliknya nampak macam tak ambil peduli. Dilayan sepi. Mana boleh macam ni!

Jom kita boikot.


Lawatan sambil belajar ;

Kon Ajaib Untuk Wanita

Friday, December 15, 2006

Serangan Udara.


Malam itu di dalam sebuah gudang lama sekumpulan soldadu elit bermesyuarat besar. Marah benar mereka kepada presiden negara mereka.

"Kita tembak dengan mortar." Kata seorang.
"Langgar saja dengan kereta kebal."
"Lontar bom tangan sudah."
"Aku kalau dapat dia... aku sembelih bagi putus urat mareh!"
"Presiden bongooookkkk."
"Tak guna!"
"Sia-sia pengorbanan kita selama ini!"

Begitulah antara banyak-banyak luahan perasaan kemarahan mereka.

"Aku ada satu cadangan." Tiba-tiba bersuara seorang yang senyap dari tadi. Lalu semua mata bertumpu kepadanya.
"Kita buat serangan udara." Katanya.
"Tapi kita tak mana ada jet pejuang, pesawat burok adalah..." Sampuk yang paling otai antara semua soldadu tersebut.

Jadi si pencadang pun berdiri lalu menerangkan,

"Kita buat serangan udara, dari pesawat beramai-ramai kita bukak seluar dan berakkan bumbung rumah presiden."

Terus semua soldadu berdiri memberi tabik hormat kepada dia gara-gara idea yang terpaling bernas tersebut. Gerenti puas hati kalau berjaya ini misi. Kalau masih dalam perkhidmatan harus naik pangkat ke sarjan mejar dia ni. Persiapan dan kelengkapan pun disempurnakan untuk misi esok. Menjelang pagi ada pula yang tertidur dengan muka comot berconteng penyamaran.

STAR.

Pada pagi itu mereka berdegil cuba menerbangkan pesawat dalam cuaca burok. Akibatnya mereka semua disambar petir.


Thursday, December 14, 2006

Kalau tuan pergi ke hulu, belikan saya bunga seroja

Kalau tuan mati dahulu, tunggulah saya di pintu sorga.

...
Kalau tuan pergi ke Mozambique,

Klik sini http://www.vergenet.net/~conrad/poolroom/box/Lion_Warning.jpg

Hua hua!

Awek Farmasi Yang Bermata Cokelat Jernih




"Abang pergi mana tadi?".

Farmasi, beli ubat gatal.

"Apa yang gatal? Dorang bagi ubat apa?."

Dua benda yang gatal, satu ada ubat satu lagi belum ada.

"Sakit gatal apa lak ni...?"

Gatal sebab alergik farmasi bagi pil dengan ubat krim sapu. Pil kecik besar beras, entah power-entah tidak.

"Gatal satu lagi?"

Gatal satu lagi ubat dia kena kawin dengan tuan punya farmasilah.

Ha ha!

Geng Jurnal Petaling #2

Seperti juga karyawan (dan karyawati ?) lain Malaysia, golongan penulis jurnal (sekarang ini weblog atau blog) mereka kita panggil blogger, juga dihargai. Sehubungan dengan itulah Geng Jurnal semenjak beberapa tahun telah menganjurkan Anugerah Weblog Terbaik (AWET).

Tidak seperti anugerah berprestij lain seperti Juara Lagu misalnya yang menawarkan hadiah ribuan ringgit disamping piala cantek (dan sijil ?).

Berbalik kepada AWET tadi, bukan persolan duit ribuan ringgit atau piala cantik (dan tiket penerbangan jika berkaitan) tetapi soal 'pengiktirafan'. Disandarkan kepada apa pengiktirafan AWET tersebut? Sedangkan Geng Jurnal bukanlah organisasi yang sah berdaftar. Seumpama orang yang mendapat gelaran 'datuk' daripada manusia yang menggelar dirinya sultan Melaka sekarang. Oops... jangan marah dulu.

Wednesday, December 13, 2006

Nasib baik


Aku dijemput menghadiri kursus CIDB. Kursus sehari suntuk duduk saja mendengar ceramah, menonton slaid dan tayangan VCD. Semua pasal keselamatan di tempat kerja dengan fokus tapak binaan. Mengantuk. Aku tonton VCD lepas tu VCD tonton aku.

Habis kursus petang. Dapat percuma sebuah topi keselamatan, dan dapat kad hijau. Kad hijau ni kiranya macam lesen untuk masuk ke tapak binaanlah.

Pasal topi keselamatan tu ada dua cerita.

Cerita pertama design terbaru dibuat lubang-lubang di permukaan topi tu seakan-akan sirip jerung. Udara bebas keluar masuk tapi kalau hujan taklah bocor pula. Salah satu sebab buat lubang-lubang menurut si penceramah, agar tak disalah gunakan oleh pekerja-pekerja yang tinggal di rumah kongsi. Dibuat mereka topi itu sebagai gayung mandi, bila dah design berlubang dah tak boleh. Salah gunakan topi ni boleh kena denda saman dan penjara, serius.

Cerita kedua ialah masa aku cuti sekolah berbelas tahun yang silam. Aku pengait kelapa sawit, jadinya aku pakai topi keselamatan ni takut-takut ditimpa pelepah, buah kelapa, tenggiling atau habuk-habuk. Satu hari tu aku bersiap-siap nak ke kebun, aku capailah kasut getah tinggi ke betis tu. Tak semena-mena tersembul ular senduk dari dalam kasut tu. Panik, aku terus capai topi keselamatan yang aku pakai dan terus hentam ular tu. Sampai hancur. Bapak aku nampak terus geleng-geleng kepala. Salah guna topi buat hentam luar senduk, patutnya carilah kayu ke, buluh ke...

Tapi aku taklah disaman pula kerana salah gunakan topi tu.



Saturday, December 09, 2006

Geng Jurnal Petaling #1

Berbeza dengan keahlian Geng Jurnal sedia ada yang percuma pendaftarannya (tapi buat masa ini ada sekatan akibat gangguan SPAM).

Geng Jurnal Petaling (GEJUPET) mengenakan yuran keahlian tahunan sebanyak RM1 seperti yang telah diluluskan kerajaan (tetapi belum diputuskan oleh mesyuarat agung lagi, kalau rasa ciput sangat kita boleh cadang tambahan yuran masa mesyuarat agung nanti.)

Kita mesti ada win-win situation. Ahli bayar yuran, GEJUPET bagi apa kat ahli?

Aku cadangkan kita sertai takaful berkelompok. Ahli automatik dapat benefit takaful bila jadi ahli, dan manfaat ini akan berterusan selagi mereka memperbaharui keahlian dan bayar yuran tahunan.

Khairat kematianlah bahasa mudahnya.
Jadinya perjuangan kita dalam Geng Jurnal (Perjuangan : kalau aku bisa gunakan istilah itu), tidaklah rasa tersia-sia kerana tenaga, masa dan wang ringgit yang kita curahkan mempunyai timbal balik yang agak berbaloi. Masa hidup berjuang, dah mati dikenang.
Jika ahli GEJUPET menyertai web forum, status mereka ialah 'Ahli Berbayar'. Darjat mereka akan lebih tinggi daripada ahli percuma, tapi ada apa dengan darjat iya tak?
Bersambung...
P/s: Jika korang berminat untuk menjadi ahli berdaftar Geng Jurnal Petaling silalah ke url forum di bawah. Borang keahlian juga boleh dimuat turun dari situ.

Wednesday, December 06, 2006

Sensasi getaran henset di celah peha pada pagi yang sepatutnya indah.


Nombor talian tetap terpapar di skrin. "Hello...!"

"Abang, telefon balik bang."

Amboi! sedapnya bahasa. Baru 7 tahun kahwin dah hilang dah bahasa-bahasa manis. Entah mana salam, entah mana pertanyaan khabar. Kot ye pun bagilah salam dulu. Tanya abang dah sarapan ke pagi ni? Sarapan apa? Minum nescafe lagi ke, kan tak elok minum kerap sangat ? Bihun gerai Kak Pah sedap atau anak dia nampak sedap? Abang ni hari-hari sarapan bihun? Tenung nurse-nurs PUSRAWI? Malam tadi tidur kat bilik atau kat sofa? Balik pukul berapa semalam? Abang makan megi lagi? Rindu kitorang tak? Adik abang datang melepak temankan abang tak? Ada hantu? Buku kawan-kawan abang tu dah settle ke?

Itu sepatutnya soalan-soalan lazim. Soalan pembuka kata, bukan tiba-tiba terjah macam tu. Apa hal ni?

Aku daillah semula. Tut tut. Tut tut. Tut tut.

"Nah, abang cakap dengan mak."

Labu, anak kau ni kau dah daftar ke belum? Bila kau nak daftar? Ambillah cuti? Cutilah? Mintaklah cuti dengan bos? Tak boleh cuti ke? Takkanlah tak boleh cuti? Kerja sibuk macam mana pun uruskanlah anak kau? Bla.. bla.. ? Bla... bla...?

"Iye... ye... a'ah... Mak, bagi saya cakap dengan..."

Di celah-celah kertas-kertas yang menimbun di atas meja aku cari nombor telefon supplier tu. Bos bila-bila masa dah nak quotation tu, urgent, hari ni nak. Melalui tingkap kaca di sebelah meja sekonyong-konyong client dengan beg sandang, appointment dengan aku pasal drawing-drawing yang perlu dipinda-pinda. Projek kedai 4 tingkat tu pula nak masuk claim sebelum minggu depan pula. Jurutera ni pulak mintak aku search kat Yahoo! spesifikasi kabel apa ntah... Aku didesak dan didesak. Arghh...

Aku perasan kemeja aku basah dek peluh. Panas terasa. Jadinya aku pun lipatkan hujung lengan baju sebab lengan aku rasa rimas. Pada masa tu lah aku rasa menyesal pulak, kasihan awek kena marah..

Semasa tenang-tenang di tengahari. Aku capai henset dan picit-picit.

"Hello.." Adik ipar pula yang angkat. Aku cakap nak cakap dengan kakak.

"Kejap ye... mmm... bang, akak dah tidurlah."

Panas tengahari buta. Aku pun rasa nak melelapkan mata sebenarnya.

Plap! Aku tepuk dahi. Sepatutnya aku appointment jumpa bang 'sensei' Naga tengahari ni.

Monday, December 04, 2006

Timbunan Buku

Aku minghirup bau dakwat buku macam mat gian menghidu gam penampal tayar. Atau macam remaja lelaki yang tidak puas merenung gambar payudara model di dada majalah hiburan. Ha ha ha!


P/s: Anak-anak mengikut ibu mereka yang berpantang di kampung. Jadinya aku tidur bersama-sama timbunan buku Masuk Barisan sahajalah. Jangan bimbang, tiada kesan cecair pada buku-buku tersebut.