Sunday, March 23, 2008

Baby

Satu-satunya anak lelaki aku (buat masa ini) yang dah mula pandai menyebut tiga suku kata.

Nama dia Tuahdanish, umurnya baru nak masuk 2 tahun setengah.

Nakalnya boleh tahan. Salah satu kegemaran dia ialah memanjat badan aku, lebih-lebih lagi masa aku tengah sedap-sedap melepak menonton TV. Kalau aku baring budak nakal ni kadang-kadang duduk atas perut aku sambil melompat-lompat macam koboi, sakit juga dibuatnya.

Aku tengah sedap baring, dia datang duduk sebelah aku.

"Pek! pek! pek!..", tiga kali tangannya yang kecil itu menampar-nampar perut aku.

Bukan main lebar senyumannya, "..da baby...".

Kurang asam punya anak!

Thursday, March 20, 2008

Kabinet Baru

Aku baru beli kabinet baru.

Warna hitam 5 row. Kabinet lama tu aku nak buang atau bagi kat awek aku, kalau dia nak.

Aku dah letak kabinet baru ni pada salah satu sudut bilik aku ni.

"Abang tu dah lagi bajet aaa... tu.", awek aku membuka mukaddimah bebel.

Apa taknya, cadangnya nak beli seketul lagi dumbbell. Jenuh mencari dumbell, dari one utama Damansara, membawa ke Tesco, sampai Giant Shah Alam, semuanya tak ada stok! Kalau ada pun komponennya tak lengkap.

"Bukan abang sorang je yang nak bina badan...", komen awek aku.

Ya, zaman kini boroi bukanlah lagi simbol kemakmuran. Kalau aku jumpa Ilyas, aku akan bersembang dengan dia akan hal ini.

Sunday, March 16, 2008

Saman

"Haiya! kena saman ka?!", sahabatku K mencapai kertas kecil yang terselit pada viper kereta Hondanya itu.

"Berapa puluh kali makan kedai mamak ni, tak pernah kena pun.", aku merungut tak puas hati.

Dipendekkan cerita, kami terus ke pejabat majlis perbandaran untuk menyelesaikan saman parkir tersebut.

"Kalau you tak bayar, nanti dia orang hantar surat pergi rumah, surat putih, lepas tu surat hijau, lepas tu merah, surat mahkamah."

"Boleh kawtim ka?", dia bertanya aku.

"Nanti sampai sana, you jumpa itu amoi Melayu kat kaunter, you cakap assalamualaikum... saya chinese muslim... lepas tu you kawtimlah!"

"Ha ha ha... nanti dia tanya saya punya IC apa macam?".

"Ha ha ha."

Dia dapat diskaun 50% serta-merta. Untuk makluman, amoi Melayu di kaunter tersebut cantik orangnya. Tak sia-sia kawan aku kena saman. Selesai membayar saman, aku minta kertas saman tu dan belek-belek.

"Ini kawasan, itu parti sudah menang, tak ada kasi mansuhkan saman ka, macam Penang?"

"Ha ha ha.", aku ketawa buat kesekian kalinya.

Di sebelah belakang saman ada beberapa maklumat tentang kesalahan dan saman.

Cuba kalian tengok senarai kesalahan tersebut, kesalahan apa yang paling mahal samannya? Apa interperetasi kalian?

Saturday, March 15, 2008

Koleksi

Di antara barang-barang yang aku suka selain buku ialah barang-barang mainan seperti model-model kereta.

Alhamdulillah... koleksi model Ferrari dengan bunyi enjin dinamik, telah lengkap jua seperti gambar di atas. Kali ini dijual bersama bateri! Mulanya tak sabar nak buka kotak dan try.

Koleksi sebelum ini dengan dua kelajuan. Tanpa bateri.

Persamaan ketara antara buku komputer dan buku nafkah batin, ialah selepas baca kita tak sabar-sabar nak try.


Well... tak semua perkara boleh di-try and error :p

Friday, March 14, 2008

Dalil-dalil Mengapa Dompet Saya Tidak Boleh Jadi Tong Sampah


"Apa ada dalam dompet kau - kasi keluar!", sergah Abang Naga pada suatu hari.

Malangnya pada hari tersebut aku berlibur di kampung halaman dan tidak sempat online. Hari ini barulah aku berpeluang online dan akur arahan Abang Naga tersebut.

Sebuah dompet jenama LENO yang dihadiahkan oleh awek aku. Asalnya dompet ni satu set dengan tali pinggang dalam sebuah kotak yang cantik. Dompet besaiz 4.5"x3.5". Ketebalan bergantunglah... antara 4 hun - 1 inci haha

A-KAD IDENTITI
1-Kad Pengenalan. Perhatikan gambar dulu pakai spek.
2-Kad Hijau CIDB.
3-Kad Perakuan Nikah
4-Lesen Memandu & Slip pembaharuan
5-Kad Keahlian Shuang Hor
6-Kad Twenty Cent Water (Kad prepaid untuk beli air bertapis)
7-Kad Bonus Link
8-Kad Kurnia Auto Assist (Expired)
9-Kad ATM Public Bank
10-Kad ATM Maybank (Akaun aku)
11-Kad ATM Maybank (Akaun awek)

B-KAD PERUBATAN
12-Kad Klinik Gigi Rohaya

C 13-DUIT RM78
Duit sebanyak ini cukup tak untuk untuk ajak berdating pensyarah kolej komuniti yang comel itu?

D 14-GAMBAR Awek

E-KAD NAMA
15-Salesman Proton
16-Cakarama Productions - Tok Rimau
17-Dunamis Aluminium
18-Taxi Servis (pergi Kedah hari tu)
19-Hotel Taman Berjaya (Kedah)
20-Perkhidmatan Bas Sekolah
21-EDA Transport
22-MJ Snow Car Wash (bukan Mat Jan)
23-Hendry Butcher
24-Casablanca Bistro Hotel (Kedah)
25-Hornbill Resort (Pulau Pangkor)
26-Waiz Malaysia
27-Thermodyne (India)

F-SENARAI CONTACT
28-Buku kecil (telefon, h/phone, no akaun bank, etc)
29-Cebisan kertas ada nombor telefon kedai buku POPULAR
30-Keratan akhbar book printing - print on demand
31-Keratan akhbar contact Pusat Propolis KL
32-Senarai nombor telefon bos-bos dan officemate
33-Senarai nama dan email AJK GengJurnal 2005/06
34-Cebisan kertas ada result SPM, STPM dan CGPA. Aku selalu lupa CGPA aku. List ni guna masa isi borang online di mana-mana cc.
35-Cebisan-cebisan kertas untuk akuan email, akaun hosting, password etc

G-RESIT-RESIT KEWANGAN
36-MEPS Cawangan Maybank
37-MEPS Cawangan Bank Rakyat
38-MEPS Cawangan Ambank

H-RESIT SHOPPING
39-Mydin (beli alat tulis, mainan kanak-kanak)
40-Econsave (ikan, beras, sayur, tempe)
41-Pasar Kecil Subang Permai
42-The Store (beli spender)
43-99 Speedmart (susu anak, lampin)
44-Giant
45-Ginshop
46-Billion
47-Resit kedai runcit (megi, telur, fishball)

I-RESIT PENGANGKUTAN
48-Stesen Minyak Shell (paling banyak, cuba teka mengapa?)
49-Petronas
50-Resit top-up Touch 'n Go

J-RESIT-RESIT ISTIMEWA / KENANGAN
51-Beli Gudang Garam 14, 1 karton di Duty Free Shop, Kg. Tekek, Pulau Tioman
52-Resit beli kasut kulit jenama Lois - Soon Huat Jeans Centre
53-Resit Zakat Fitrah. Setahun sekali.
54-Resit Bayaran Kursus Pendek Kolej Komuniti Sabak Bernam (Kursus Penebitan Buku dan Penulisan Novel)
55-Tandas Suria KLCC. Sekali masuk RM2
56-Tiket naik feri pergi Pulau Pangkor pada hari pertama Tahun Baru China. Jeti sesak gila masa tu.
57-Keretapi Tanah Melayu (Pergi Kedah itu hari, 11 jam wo!)
58-Resit Hotel Casablanca (Kedah)

K-RESIT MAKAN MINUM
59-Oldtown White Coffee
60-KFC Kota Damansara
61-Maju Ahmad Bistro

Kekerapan makan minum di tempat sedemikian akan membuat kau cepat jahanam.

L-TIADA DALAM GAMBAR
62-Keratan tiket wayang TGV (10,000 BC dan Duyung)
63-Slip withrawal duit kat BSN Kg. Tekek, Pulau Tioman (hilang agaknya)
64-Jarum jahit luka dari klinik gigi (boleh buat mata kail)
65-Daun limau purut yang kering
66-Siling 1 sen
67-Kalendar saiz kad kredit
68-Kit Ikhtiar Hidup

Well, korang pun tahu mana barang yang aku reka-reka. Aku tak ada kad kredit. Dalam sekali sebulan aku akan bersihakan dan nipiskan dompet aku ni.

Thursday, March 13, 2008

Wayang

Aku ponteng kerja hari ni, aku cakap emergency leave.

Bawak awek sama Aqilah ke One Utama tengok wayang. Pagi tonton wayang 10,000 BC. Perghhh... cerita ni memang best! Puas hati!

Tengahari layan Duyong lakonan Saiful Apek dengan Maya Karin. Tak best sangat, tapi... apasal aku asyik gelak-gelak jer ye tadi?

Masa tengah belek-belek alat senaman kat Parkson aku perasan poket seluar belakang aku kosong. Sah! dompet aku tercicir.

Mungkin masa menggeliat-geliat kat kerusi panggung tadi dompet tu terkucil. Meluru aku ke kaunter masuk tu... belum habis aku cakap, budak India tu terus bukak kabinet, capai dompet itam, serah terus kat aku. Langsung tak cakap banyak. Baik betul budak India tu. Cayalah TGV! Korang punya makcik cleaner dan penjaga panggung memang jujur dan amanah. Terima kasih!

Wednesday, March 12, 2008

Awek

Dah lama juga aku belek-belek dia melalui web. Cantik. Lagi-lagi bila senyum.

Macam ni punya cantik rugi kalau tak ngorat.

Lama cari peluang nak jumpa dia tapi tak berkesempatan lagi.

Sampailah semalam, jumpa dia. Ambil masa lama sikit lepas tu pergi dekat dia.

Tegur dia.

Dia agak gemuklah. Bontot lebar.

Monday, March 10, 2008

Kuning

Baru aku ingat.

Semasa aku melangkah masuk ke perkarangan sekolah rendah tersebut, aku nampak ada sekumpulan orang yang memakai t-shirt dan topi kuning.

"Hari Sabtu pakai kuning", kata BERSIH. Apa orang BERSIH buat kat sini? Semasa orang sibuk-sibuk nak memangkah ni?

Bukan orang BERSIH. Mereka orang SPR rupanya.

Mereka bukan orang bersih.

Friday, March 07, 2008

Aku Nak Jadi Hensem

Aku terfikir perkara ini baru-baru ini. Tentang dumbbell. Bukan apa... aku kerap pening-pening sejak kebelakangan ni, nak jumpa doktor malas lak. Takut ada darah tinggi je.

Aku ada satu rancangan...
1. Menetapkan kesihatan adalah perkara nombor SATU.

2. Memilih untuk membuat senaman yang mudah, jadi belilah DUA ketul dumbbell. Belilah yang jenis plate dengan starlock collars, biar nampak stylo :-) Nota: Dumbbell aku beli empat tahun lepas sudah naik bersawang.


3. Bersenam TIGA kali dalam seminggu, secara selang-selang hari agar tak sakit badan haha


4. Bersenam selama lebih kurang EMPAT puluh minit atau lebih. Setiap sessi senaman mulakan dengan warm-up, kemudian barulah main dumbbell, lepas tu diakhiri dengan warm-down, supaya otot atau perut tak krem :P


5. Tetapkan satu jangka pendek dulu, LIMA bulan misalnya dan bersenam secara konsisten. Sila tetapkan jadual dan tampal kat dinding, letak cermin besar kat dinding tu biar boleh tengok muka sendiri merah meramas mesra dumbbell tu nanti.


6. Selepas itu kita boleh merasa perubahan pada diri kita, yang didapati lebih sihat dan riang. Juga berbangga kerana kita ada otot-otot yang lebih besar dan pejal, paling penting kita dapat ENAM pack (six pack) kat perut HAHA (InsyaAllah).

Tak perlu jaminan wang dipulangkan 30 hari, kerana program ni kau yang bangunkan sendiri wakaka

Good luck to me.

Wednesday, March 05, 2008

Minuman percuma

Coca-cola Zero



Pagi tadi bos bawa sekotak besar Coca-cola Zero. Dalam kotak tu ada puluhan botol minuman ringan tersebut. Bos bawa dari Singapura, free kawan dia bagi. Dalam kereta bos ada lagi beberapa kotak, agaknyalah!



Aku baca label, "real coca-cola taste, zero sugar". Menurut wikipedia, minuman ni baru dilancarkan di Singapura pada bulan Feburari 2008 yang lepas.



Laman web : http://www.coca-cola.com.sg/home/home.asp



Aku google tadi, aku dapati design label minuman ni berbeza sedikit daripada negara lain.