Sunday, November 19, 2006

GJ : Perjalananku Sudah Sejauh Ini. Dari Penyusun Kerusi Menjadi Pengerusi

(I)
Gath Geju yang kali pertama aku join ialah semasa buat di Restoran Nelayan Titiwangsa. Kaw-kaw aku tak kenal orang dan orang pun tak kenal aku. Redah sajalah... Tapi Mat Jan boleh cam aku sebab aku pernah upload gambar ke blog, "rambut petak" kata Mat Jan.

Kali pertama join gath aku duduk diam-diam dan makan-makan sahaja. Ada yang sudi menegur, bersalam aku pun balaslah. Menu seafood (kegemaran aku tu), masa aku melahap ketam ada kakak sebelah tegur aku dengan nada yang teramat sinis "Aaa.. makan macam orang setahun tak makan..." Wadefak! aku bayar yuran mahal-mahal apa lagi makanlah apa yang aku bayar. Aku rasa lebih baik dia cakap, "Makan-makan jugak, lepas makan mari akak bawa awak berkenalan dengan GJ yang lain." Kan sedap sikit telinga aku mendengarnya. Sebab apa kakak tu kiranya otai GJ, sedangkan aku orang baru masa tu.

Balik dari gath baca post kat forum Geju. Hambik! kaw-kaw punya kutuk berjela-jela dalam forum. Aku sekadar baca je, tak komen apa-apa sebab aku bukannya siapa-siapa. Bagi aku masa tu bersyukurlah ada orang dah organize bagi kita tempat berbumbung boleh makan enak-enak. Namun point-point penting dalam 'pertelagahan' dalam tu aku ambil untuk panduan dan rujukan.

(II)
Gath Geju yang kedua aku join masa di UPM. Gila ramai AJK Gath masa tu, bulan puasa pun sanggup datang meeting semata-mata untuk menghasilkan gath yang mantap. Presiden GJ masa tu orang jauh, tapi "kuasa" atau "aura" dia tu bergelombang sampai ke Serdang, tu yang semangat buat kerja tu. Sebenarnya Timb. Presiden yang punya daya penggerak tu jadi ikutan anak-anak buah.

Kali kedua gath ni aku jadi AJK bawahan je, kerja susun meja kerusi. Kerja rajin-rajin, lepas tu awek aku tanya, "Apa abang dapat dari Geng Jurnal?" Aku terpinga-pinga tak tau nak jawab apa, senyum ajelah" Masa gath pun tak dapat anugerah apa-apa pun tapi dapatlah saguhati cabutan bertuah (tajaan bang Naga). Secara fizikal memang tak dapat apa-apa, tapi sebenarnya aku dapat kawan-kawan yang hebat dalam dunia.

(III)
Gath Geju yang ketiga aku join masa kat Putrajaya. Dulu susun kerusi, sekarang jadi pengerusi... pengerusi mesyuarat AJK Gath. Jadi pengarah gath pulak. Ni jadi sejarah GJ sebab hampir tiada komen negatif pasal gath (yang ada tu pun sebab mengada-ngada je). Tu lah kuasa AJK pelaksana (bukan kuasa presiden atau timb.) Kalau AJK mantap, GJ sure mantap punya. Pada aku itulah gunanya ada post-post lama kat forum, boleh dirujuk dan baca untuk rujukan. Kalau kita rajin baca post-post lama kat forum geju, lama-lama kita lebih tahu pasal geju berbanding otai-otai yang masuk dulu tapi tak baca forum geju.

(IV)
Gath Kg. Baru. Gath kali ni siap boleh nyanyi-nyanyi atas pentas lagi. Tak ada segan silu tak tentu pasal macam dulu-dulu. Sebagai AJK gath objektif utama nak entertain sahabat-sahabat semua biar heppi, biar kenyang, biar selesa, biar sedap, biar jadi kenangan terindah...

Betapa banyak cerdik pandai dalam GJ yang ijazah dari luar negara, gaji 5 angka, pangkat besar, bergaya - aku pulak di sini jadi ketua. Sedangkan aku hanyalah anak kampung.

Seronok bergaul dengan GJ ni, banyak asam-garam dan gurau-senda yang dilalui.

Ada satu pantun yang dapat menggambarkan ragam sesetengah kawan-kawan (sesetengah tu maksudnya dua tiga kerat je tak ramai), begini pantunnya;-

Limau manis tumbuh di paya,
duri buat sidaian kain;
mulut manis kepada saya,
tapi hati pada yang lain.

Walau apa pun, aku masuk sini untuk enjoy dan aku enjoy. Aku harap korang pun enjoy. Pada masa-masa akan datang kita enjoy lagi, tak kiralah mini gath atau gath besar yang macam hari Sabtu lepas. Harap2 AJK selepas kami ni, yang tahun depan dapat buat lebih grand lagi, lebih sedap lagi.

Lagi cerita-cerita dan link-link gambar di sini;
http://www.jurnal.biz/forum/viewtopic.php?p=72349#72349

13 comments:

Anonymous said...

[B]NZBsRus.com[/B]
No More Idle Downloads Using NZB Files You Can Quickly Search HD Movies, Games, Music, Software & Download Them at Blazing Speeds

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]NZB[/B][/URL]

Anonymous said...

I read this forum since 2 weeks and now i have decided to register to share with you my ideas. [url=http://inglourious-seo.com]:)[/url]

Anonymous said...

Making money on the internet is easy in the underground world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat seo software[/URL], Don’t feel silly if you haven’t heard of it before. Blackhat marketing uses not-so-popular or little-understood avenues to generate an income online.

Anonymous said...

Good Day every body, good message board I find It truly useful & it has helped me loads
I hope to contribute and support other users like this forum has helped me

_________________
[url=http://iphoneusers.com]unlock iphone 4.0[/url]

Anonymous said...

Aloha im fresh on here. I stumbled upon this board I have found It incredibly accommodating & its helped me loads. I should be able to contribute & support other users like its helped me.

Thank's, See Ya About.

Anonymous said...

hello, anybody looking for so no strings fun based in the UK?

[URL=http://www.messabout.co.uk][B]peterborough derby[/B][/URL]

Anonymous said...

Finally the future of harmless smoking is here! It looks, feels & tasts like a real cigarette but it's not a traditional cigarette. It's called an electronic cig People who already have experienced this extraordinary smokeless device are suprised by it's performance which contains No Tar,Ash,Odor or Secondhand Smoke.

[URL=http://www.electroniccig.com][B]electric cigarettes[/B][/URL]

Anonymous said...

Hello,
We are very pleased to announce the membership pre-registration offering of AllDayGiveaways.Com!
To kick off our membership drive, we are offering a no catch 16gb WiFi iPad giveaway. It is free to enter - just pre-register at www.alldaygiveaways.com.

[URL=http://www.alldaygiveaways.com][B]AllDayGiveaways[/B][/URL]

Anonymous said...

Hello i am new to this. I came upon this website I have found It very accessible & its helped me a great deal. I should be able to contribute and support others like it has helped me.

Thanks a load, See Ya About.

Anonymous said...

Hi i am fresh to this, I hit upon this board I find It amply accessible & it's helped me so much. I hope to contribute and assist other people like it has helped me.

Thank's, See Ya About.

Anonymous said...

Greetings everybody, wonderul website I find It truly accommodating and it's helped me a lot
I hope to be able to give something back and aid other people like this board has helped me

Anonymous said...

What's Happening i'm new to this. I hit upon this chat board I have found It absolutely helpful and it's helped me out tons. I should be able to give something back & support other people like it has helped me.

Thank You, See Ya Later.

Anonymous said...

Aloha i am fresh on here. I came accross this board I find It very accommodating and it has helped me tons. I should be able to contribute and assist others like it has helped me.

Cheers, See You Later