Wednesday, October 11, 2006

25 hari bersahur megi

Itulah salah satu rekod terbaik yang aku pernah buat masa muda-muda dulu. Hari-hari yang lain tu aku bersahur nasi atau tak bangun sahur langsung. Aku tak pandai masak satu hal, malas satu hal lagi.

Aku di rumah bujang bersama lima orang lagi kawan-kawan. Setiap seorang dengan perangai masing-masing. Abe (Kelantan), bang Amir (Kedah), bang Zainon (Perak), bang Yob (Perak) dan bang Wahid (Terengganu). Semua kalau bersembang dengan loghat negeri yang sangat-sangat pekat. Mula-mula aku masuk dulu payah gak nak faham, lama-lama bolehlah sikit.

Bang Amir ni gaji paling kecik. Biasa sangat pow megi aku. Aku tak kisah, dia rajin memasak, aku pow balik lauk dia. Kadang-kadang collect duit sorang sikit beli sayur dan ikan kami suruh bang Amir masak.

Bang Zainon pernah menyumpah gerai yang menyediakan megi untuknya dengan harga RM3.50. "Baik aku masak kat rumah, baru 50sen modal dia." katanya.

Bang Yob suka simpan stok megi dalam almari baju, mungkin takut kena pow.

Bang Wahid kalau masak megi, dalam taruk keropok lekur.

Dalam ramai-ramai ni, aku respek Abe. Sebab Abe masa sahur pekena rokok dulu kurang-kurang 2 batang. Masa berbuka pekena rokok dulu pun kurang-kurang 2 batang. Abe bersahur dengan laksam dan berbuka dengan nasi kerabu (nasik biru kata aku). Abe pernah jadi bahan ketawa kami kerana dia masak megi dengan kangkung dengan akar-akar kangkung sekali.

Aku dan megi dah macam adik-beradik. Pangkat, harta dan darjat tidak sama sekali akan memisahkan kami. Seandainya aku kaya satu hari nanti, aku tak akan melupakan megi. Kawan-kawan boleh terpisah, megi tidak sama sekali.

P/s : Di manalah agaknya abang-abang ni semua sekarang. Semenjak operasi kilang merundum dan ditutup, masing-masing membawa diri masing-masing.

No comments: