Wednesday, February 04, 2009

Aku & Handphone


Handphone aku yang pertama ialah Motorola C160.

Aku baru bekerja masa tu, jadi kerani. Bila balik kampung jumpa kawan-kawan, dia orang punyalah kagum tengok aku dah ada handphone. Kawan-kawan aku masa tu masih belajar di universiti. Masa tu pulak budak U mana tau main handphone macam sekarang. Prepaid pun belum wujud! (di Malaysia tentunya). Mana adanya donlod-donlod ringtone. SMS pun belum ada masa tu.

Berlagak macam orang kaya aku masa tu. C160 ni kalau bateri kong, aku boleh masukkan empat biji bateri AAA. Bolehlah tahan 2-3 jam untuk kecemasan (kes balik kampung charger tertinggal).

Lepas tu handphone ni rosak. Aku beli lain tapi yang second hand. Banyak model secondhand yang aku guna, tapi dah lupa model apa. Yang aku ingat ada jenama Philips Twist, Bosch, Motorola T190, AMOI, Nokia 110i, Nokia 3315. Dari yang saiz tiga jari hingga yang saiz 'baling anjing boleh mati'.

"Zaman dah berubah...", kata iklan di TV. Kawan-kawan aku masing-masing dah mantap sekarang ni. Dua puluh tahun ke hadapan mereka meninggalkan aku. Ada yang dah berpengalaman bekerja di empat buah negara, aku ni Sarawak pun belum pernah pijak. Passport antarabangsa pun takde, malu kepada Bangla.

Sekarang budak-budak sekolah rendah pun dah reti simpan 3GP blowjob. Budak U jangan cakaplah...

Dalam banyak-banyak handphone yang paling berkesan ialah Nokia 3310. Bagi aku ia istimewa tapi tak tau kenapa. Handphone ini awek aku hilangkan.

Sekarang aku bawa dua handphone, satu Nokia 6020 yang company bagi dan satu lagi Nokia 3220 untuk peribadi. Dua-dua ni akan aku set untuk alarm bangun pagi.

No comments: