Wednesday, June 06, 2007

Dude, Where's My Car?

Semalam memang bukan hari aku. Masam masin.

Masuk pejabat awal-awal membereskan itu ini. Kemudian ke tapak binaan untuk menguruskan pasukan di sana. Perunding itu pula yang main-main dalam pekerjaan. Marah betul aku. Sudahlah mungkir janji nak datang pukul 12, sampai pukul 1 pun belum muncul. Memang bengang aku dengan orang tua tu. Binatang!


Pada sebelah petang aku menghantar dokumen penting ke firma di seksyen 14 Shah Alam. Parking kereta. Buka pintu utama. Jumpa penyambut tamu, ambil pas. Tekan butang lif tingkat 3A. Seterusnya urusan beres.

Keluar dari bangunan tersebut aku ke kereta. Tapi... di mana kereta aku? Aku tercari-cari. Bila masa pulak tiang papan tanda zon tunda ada kat sini. Tadi tak ada papan tanda ni, sumpah!.

Bila aku bertanya abang guard, dia jawab "Orang majlis dah tarik agaknya, pejabat dorang kat sana, pergilah tanya."

Baru minggu lepas boss aku komplen badan aku gemok. Pergi bersenam, katanya. Nah amik! berjoginglah aku petang ni sambil mengira anak tangga Wisma MBSA.

Ini dia maklumatnya. Kalau terus ambil di depot tunda bayar RM310. Kalau merayu RM290. Tulis surat rayuan, hantar ke kaunter, awek kaunter bagi boss dia. Ok, bayarannya RM140.

Aku dah call kawan aku tadi. Aku belanja dia. Menumpang lori dia kami ke seksyen 17. Di dalam lori tersebutlah aku mandi. Mandi peluh sebab panas tak ada air-cond! Bukak tingkap pun tak guna sebab matahari belum tidur lagi.

Depot tunda, itulah nama tempatnya.


Aku sempat bertanya penolong penguatkuasa cik adik manis, "Berapa bijik kereta ditunda dalam sehari?".

"Dalam sepuluh ke dua belas buah." Jawab dia. Manisnya dia. Alahai.

Bayangkan ya, kalau sebuah kereta dikenakan RM300 katakan kali dengan 10 buah kereta sama dengan RM3000. Wow! kaya... kaya.

Pagi tadi dah diskas dengan boss botak. Haram satu sen pun boss botak taknak tolong cover balik kompaun yang aku bayar. Takpelah botak...takpe.. takpe..

No comments: