Friday, April 06, 2007

Rahsia

Aku dapati rambut Aqilah keras tercacak macam dawai. Waktu kami makan malam pula, budak ni kebulur semacam, minta aku suapkan. Kak Baby-sitter (Kak BS) tak mandikan dan bagi budak ni makan ka?

Menghantar awek ke klinik suatu hari. Tiba-tiba terserempak dengan Kak BS dan suami. Demam katanya, ada bisul nak pecah. Habis... baby aku siapa yang jaga jika Kak BS dan suami ada di klinik ini?

Mak aku tinggal dengan kakak. Kerana rumah Kak BS selang satu blok dengan rumah kakak aku. Mak kadang-kadang menjenguk cucunya di rumah jiran untuk melepas rindu. Beberapa kali mak cakap Kak BS tiada di rumah, adik ipar dia yang jaga baby. Jaga tak seberapa katanya, entah mandi entah makan suka hati budak-budak itulah. Kemana Kak BS, kami tak pernah miss bayaran, kenapa dia buat macam ni?

Oleh kerana kami ada masalah tersendiri maka Aqilah kami hantarkan ke orang lain. Setakat itu tiada masalah. Lagi pun kami dapat jimat jarak penghantaran sebanyak 20km. Marah tu tidak tapi geram.

Hari ini sudah hampir seminggu Kak BS dikebumikan. Kanser payudara. Mati muda.
Arwah dah buat operasi dan buang sebelah hartanya itu. Tapi tak pernah cerita. Derita yang arwah tanggung pun dirahsiakan waima kepada suaminya sendiri. Agaknya kanser sudah merayap dan menjamah bahagian otaknya pula, sebab itu kebelakangan ini kerap sakit kepala.
Aqilah masih belum faham apa-apa, kalau cakap pun mama dia dah meninggal dia cuma terpinga-pinga.
Berbaloikah merahsiakan barah daripada pengetahuan sesiapa? Menanggung siksa tanpa berkongsi perasaan dengan orang lain? Mengapa pentingkan diri sendiri?
Namun dalam sedih dan sedikit hati amarah aku tetap tak lupa sedekahkan Al-Fatihah.
Ps : Minggu sudah 2 orang yang aku kenal mati kerana barah, satu Kak BS dan satu lagi Pak Teh (Geng Jurnal). Manakala ayah pengurus kantor katanya tinggal kulit dan tulang juga akibat barah. Kejamnya kau barah.

No comments: